Kesäkuussa oli lämmintä, kylmää ja sateista

Lapin kesäkuu oli hivenen normaalia lämpimämpi, mutta yöpakkasia oli vielä kesäkuun lopussa eli harvinaisen myöhään.

Suomen kesä
Etana ryömii lämpömittarilla.
Sakari Partanen / Yle

Ilmatieteen laitoksen mukaan Suomen kesä alkoi normaalia lämpimämmin. Lapissa tosin keskilämpötila oli vain asteen verran tavanomaista korkeampi, ja Pohjois-Lapissa jäätiin keskimääräisiin kesäkuun lukemiin eli 10 asteeseen.

Maan etelä- ja itäosassa kesäkuu oli harvinaisen lämmin. Näin lämmintä kesäkuussa on keskimäärin vain korkeintaan kerran kymmenessä vuodessa.

Kesäkuun alin lämpötila, -4,5 astetta, mitattiin 11. päivä Kilpisjärvellä Saana-tunturilla. Yöpakkasia oli Lapissa vielä aivan kuukauden loppupuolellakin. Lämpötila laski paikoin nollan alapuolelle vielä 24.6. sekä 27.–30.6.

Erityisen kylmä yö oli 30.6., jolloin Kilpisjärven Saana-tunturilla ja Inarissa Saariselän matkailukeskuksen havaintoasemalla mitattiin -2,1 astetta. Näin kylmät yöt ovat kesäkuun lopussa harvinaisia.

Eniten kesäkuussa satoi Pohjois-Lapissa ja Pudasjärven alueella, missä sademäärät olivat kaksinkertaisia tavanomaiseen nähden. Suurin vuorokauden sademäärä, 65,7 mm, mitattiin Sallan Kelloselän havaintoasemalla 9. kesäkuuta.

Lähteet: Ilmatieteen laitos