Puolustusvoimien virkoihin valittavia kaksoiskansalaisia seulova laki tuli voimaan

Kesäkuussa käräjöitiin keittiöapulaisen kelpoisuudesta.

kaksoiskansalaisuus
Puolustusvoimien Paikallispuolustus Länsi 1 -harjoitus Laajasalossa Helsingissä.
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Puolustusvoimien sotilasvirkaan nimitettävällä ei saa olla maanantaista alkaen toisen valtion kansalaisuutta, joka voi vaarantaa valtion turvallisuutta.

Laki määrää seulomaan tarjokkaat, ettei heillä ole toisen valtion kansalaisuutta tai muuta ulkomaansidonnaisuutta, joka voi vaarantaa yleistä turvallisuutta, maanpuolustusta, Suomen kansainvälisiä suhteita tai palvelusturvallisuutta.

Kaksoiskansalaisten pääsy estetään valtion turvallisuuden vaarantuessa myös Rajavartiolaitoksen sotilasvirkoihin. Rajavartiolaitos tiedotti maanantaina, että ulkomaansidonnaisuudet tulee ottaa huomioon myös asianomaisen oman aseman ja suojaamisen kannalta.

Rajavartiolaitoksen mukaan henkilö voi joutua ristiriitatilanteeseen, jos häntä tai hänen läheisiään uhataan tai henkilöä muutoin painostetaan toimimaan työtehtäviinsä liittyvien velvollisuuksiensa vastaisesti.

Käräjäoikeus katsoi kesäkuussa, että vuonna 2017 Vekaranjärven varuskunnan keittiöapulaisen paikkaa hakenut Venäjän kaksoiskansalainen tuli syrjityksi kansalaisuutensa vuoksi.

Käräjäoikeuden toissaviikkoisen tulkinnan mukaan lainvastainen ohjeistus kelpaamattomuudesta tuli Puolustusvoimista. Käräjäoikeus hylkäsi henkilöstövuokrausyrityksen palveluesimiehen syytteen.