Kaskisten kansanäänestys kuntaliitoksesta ei olekaan varma – päättäjillä edessä uudet väännöt muotovirheen vuoksi

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja jätti edellisessä kokouksessa äänestämättä, ja antoi arvan ratkaista.

kansanäänestykset
Mustasaarelaiset äänestivät kuntaliitoksesta Vaasan kanssa sunnuntaina 17.3.2019.
Kaskislaisten vaihtoehdot kansanäänestyksessä olisivat samanlaiset kuin mustasaarelaisilla maaliskuussa.Jarkko Heikkinen/Yle

Kaskisissa joudutaan tekemään uusi päätös neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämisestä. Kansanäänestyksessä haetaan kaupunkilaisten kantaa kuntaliitokseen Närpiön kanssa.

Kaupunginvaltuusto päätti jo kertaalleen kesäkuun puolivälissä, että äänestys järjestetään. Äänestyksessä sattui kuitenkin muotovirhe, jossa puheenjohtaja jätti äänestämättä ja asia ratkaistiin arvalla.

– Kuntalain mukaan puheenjohtajan olisi pitänyt päättää asiasta. Keskustelimme valtuuston puheenjohtajan ja kaupunginjohtajan kanssa ja päädyimme siihen, että parempi ottaa asia heti käsittelyyn, eikä odottaa että joku tekee valituksen, kertoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Carl-Gustav Mangs.

Kyseessä oli äänestys kahden valtuuston kokouksessa tehdyn esityksen välillä. Kansanäänestyksen järjestämisen kannalle päädyttiin lopulta seuraavassa äänestyksessä äänin 9-8.

Uudestaan hallituksen kautta valtuustoon

Kaupunginhallitus käsittelee kansanäänestyksen järjestämistä tiistaina. Valtuustossa sen on tarkoitus olla jälleen ensi viikolla. Sekä valtuustossa että hallituksessa äänestykset asiasta ovat olleet tähän asti erittäin tiukkoja. Osa päättäjistä haluaisi järjestää kansanäänestyksen sijaan kyselyn kaskislaisille.

– Toiset ovat sitä mieltä, että kansanäänestys on helpompi, ihmiset voivat siinä vastata suoraan kyllä, ei tai en ota kantaa. Toisten mielestä kysely olisi parempi, koska siinä voisi antaa enemmän tietoa ja perustella kantaansa, Mangs sanoo.

Mangsin mukaan aikataulu kansanäänestyksen ja mahdollisen liitoksen suhteen on pysynyt ennallaan. Kansanäänestyksen suunniteltu päivä on 29. syyskuuta.

Selvitys Närpiön ja Kaskisten mahdollisesta kuntaliitoksesta valmistui toukokuussa. Liitos toteutettaisiin 2021.