Suomalaisen avustustyöntekijän vaikea tehtävä: Miten estää ebolaa leviämästä miljoonakaupunkiin Kongossa?

Länsi-Afrikan tuhoisan epidemian jälkeen kehitetty ebolarokote on auttanut taistelussa tappavaa tautia vastaan.

ebola
Lääkärit pukevat ylleen suojapukuja Bunian ebolan hoitokeskuksessa.
Lääkärit pukevat ylleen suojapukuja Bunian ebolahoitokeskuksessa koillisessa Iturin maakunnassa. Pablo Garrigos / MSF

Epidemiologi Marissa Gripenbergin työ oli tänä keväänä varautumista pahimpaan mahdolliseen: siihen, että ebolaepidemia leviäisi miljoonan asukkaan kongolaiseen suurkaupunkiin.

Kongon demokraattisessa tasavallassa alkoi vajaa vuosi sitten maan historian pahin ebolaepidemia. Tauti on levinnyt laajalle itäisen Kongon maaseudulla. Kolme kuukautta Gripenbergin asemapaikkana toiminut Goman kaupunki on toistaiseksi välttynyt epidemialta.

– Oli vaikeaa tehdä työtä, jossa valmistauduttiin johonkin sellaiseen, mikä ei parhaassa tapauksessa koskaan tapahdu, Gripenberg kuvailee.

Epidemiologi Marissa Gripenberg katsoo suoraan kameraan. Tausta maisema epätarkkana.
Epidemiologi Marissa Gripenberg.Sini Järnström / Yle

Jo yli 1 570 ihmistä on Kongon terveysministeriön mukaan kuollut ebolaan itäisessä Kongossa. Tapauksia on todettu noin 2 300.

Lääkärit ilman rajoja -järjestö rakentaa kaupunkiin parhaillaan uutta ebolan hoitokeskusta sen varalle, että epidemia laajenisi kaupunkiin.

Tiedon jakamista ja tapaamishistorian rakentamista

Gripenbergin tehtäviin kuului kartoittaa alueita ja terveyskeskuksia, joilta ebolahälytyksiä tulee. Hän oli keräämässä tietoja epäiltyjen potilaiden tapaamishistoriasta, jotta ebolatartunnan varmistuessa tieto saataisiin nopeasti tartuntavaarassa oleville ihmisille.

Toinen tärkeä tehtävä oli jakaa tietoa ja selvittää, missä tarvitaan koulutusta ebolan oireiden tunnistamisessa.

– Yritämme selittää, mikä ebola on, miten se leviää ja miten sen leviämistä voi yrittää estää. Olisi keskeistä, että ihmiset ymmärtäisivät, kuinka suuri prosentti tartunnan saaneista ihmisistä kuolee ebolaan, Gripenberg sanoo Ylelle.

Ebolan tappavuuden takia nopea hakeutuminen hoitoon on tärkeää. Myös perheenjäsenten olisi käytävä terveyskeskuksessa, jotta tauti ei alkaisi levitä lähipiirissä.

Gripenberg ei käynyt pahimmilla epidemia-alueilla vaan tuntee tilanteen Goman kaupungissa. Hänen mukaansa paikallisten ihmisten on erityisen vaikeaa ymmärtää ebolaa alueilla, joilla sitä ei vielä ole.

Yleinen kysymys on, miksi järjestöt eivät auta ajankohtaisemmissa ongelmissa, kuten malarian hoidossa.

– Kun teemme yhteistyötä paikallisten ihmisten kanssa, yritämme rakentaa luottamusta, Gripenberg sanoo.

Väkivallan uhka haitannut hoitotyötä

Ebola on Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan ensimmäistä kertaa levinnyt syrjäisiin sademetsän keskellä sijaitseviin kyliin Itä-Kongossa.

Syrjäkyliin on vaikeaa päästä, ja lisäksi niissä ovat uhkana aseelliset kapinallisryhmät. Niitä on levottomassa Itä-Kongossa yli 150. Konfliktien taustalla ovat muun muassa alueen rikkaat luonnonvarat.

Pohjois-Kivussa sijaitsevassa Benin kaupungissa taksinkuljettajat hyökkäsivät toissa viikonloppuna terveysministeriön työntekijöiden kimppuun. Hyökkääjät olivat suuttuneet liian myöhään hoitoon hakeutuneen työtoverinsa kuolemasta.

Ebolakartta
Ilkka Kemppinen / Yle

Lääkärit ilman rajoja joutui keväällä lopettamaan ebolan hoitokeskusten toiminnan pahimmalla epidemia-alueella Benin ja Butembon kaupunkien liepeillä, koska kahteen järjestön keskuksista oli hyökätty.

Järjestö ei ole vieläkään pystynyt palaamaan alueelle, koska työntekijöiden henki voisi olla vaarassa. Aseellisen vartioinnin suojissa työskentely sotisi järjestön toimintaperiaatteita vastaan.

Ebolaan antavat alueella hoitoa nyt vain Kongon terveysministeriö ja Maailman terveysjärjestö WHO. Niidenkin työntekijöitä uhkaillaan usein.

Epäluuloa ovat lietsoneet Kongon viime joulukuun vaalien jälkipyykkiin liittyvät poliittiset jännitteet.

Hallitus esti äänestämisen ebola-alueilla epidemiaan vedoten. Osa ihmisistä pitää tästä syystä koko tautia hallituksen keksintönä.

Rokotteista ollut hyötyä

Kongon demokraattisessa tasavallassa käynnistettiin rokotuskampanja tautia vastaan viikko epidemian alkamisen jälkeen elokuussa 2018. Siitä on ollut jonkin verran apua tilanteen hallinnassa.

Jo noin 150 000 ihmistä on rokotettu Kongossa ebolaa vastaan. Lisäksi Ugandassa on rokotettu yli tuhat ihmistä, jotka ovat mahdollisesti olleet tekemisissä ebolaan kuolleiden ruumiiden kanssa.

Lääkärit tutkivat ebolapotilasta.
Lääkärit tutkivat ebolapotilasta. Suojapuvun sisällä saa olla kerrallaan korkeintaan tunnin, kolme kertaa päivässä.Pablo Garrigos / MSF

Ebola ehti kesäkuun puolessavälissä levitä Ugandan puolelle. Se on kuitenkin saatu hallintaan viranomaisten päättäväisillä toimilla.

– On epidemiologin kannalta melkein mullistavaa, että ebola levisi Ugandaan ennen esimerkiksi Goman kaupunkia, Gripenberg sanoo.

Ebolan leviämistä Gomaan ensimmäisenä on odotettu, koska Pohjois-Kivun maaseudun ja Goman välillä kulkee tuhansittain ihmisiä joka päivä.

Ebola on yhä vaarassa levitä Ugandan lisäksi Kongon naapurimaihin Etelä-Sudaniin, Ruandaan ja Burundiin, koska monet ylittävät rajan epävirallisia reittejä. Virallisilla rajanylityspaikoilla ebolatapauksia tarkastetaan ja kuumetta mitataan.

Tilanne parempi kuin Länsi-Afrikan epidemiassa

Vuosina 2014–16 Länsi-Afrikassa Sierra Leonessa, Liberiassa ja Guineassa riehui maailman kaikkien aikojen pahin ebolaepidemia. Siinä kuoli yli 11 000 ihmistä.

Tilanne Kongossa on Marissa Gripenbergin mukaan monessa mielessä parempi.

– Nyt meillä on olemassa rokotteita, ja järjestöt ja rahoittajat ovat olleet valmiimpia vastaamaan epidemiaan.

Epidemiologi Marissa Gripenberg osallistuu koulutukseen, jossa työntekijöille opastetaan, miten suojapuku puetaan päälle.
Epidemiologi Marissa Gripenberg koulutuksessa, jossa työntekijöille opastetaan, miten suojapuku puetaan päälle.Marissa Gripenberg

Maailman terveysjärjestöltä WHO:lta puuttuu silti noin puolet ebolaepidemian hoitoon tarvittavasta rahoituksesta Kongossa.

Ratkaisevaa on, jaksavatko rahoittajat edelleen tukea ebolan vastaista taistelua vai vaimeneeko maailman mielenkiinto tilannetta kohtaan.

– Hyvä uutinen on se, että ebola leviää nyt hitaammalla tahdilla kuin vuonna 2014, Gripenberg toteaa.

Lisää aiheesta:

Tuhkarokkoepidemia on tappanut Kongossa enemmän ihmisiä kuin ebola

Ebola-epidemia vain kiihtyy Kongossa – uhreja haudataan nyt kovien turvatoimien saattamana

Ebola vei Ibrahimin koko suvun – Nuori mies selvisi viruksesta, mutta sairauden leima ei hellitä