Kajaanin Runoviikolla runoista pyyhitään pölyt – "Runon esittämisen tapa on muuttumassa, ja se on tosi hyvä asia"

Runon esittäminen on muuttumassa.

sanataide
Näyttelijä ja ohjaaja Kati Outinen
Kajaanin Runoviikon johtaja Kati Outinen on nauttinut työskentelystä runoviikon parissa. Arkistokuva.Mimmi Nietula / Yle

Kajaanin runoviikot tuovat sanaa eläväksi. Runoviikon taiteellinen johtaja Kati Outinen muistuttaa, että runojen esittäminen tuo tekstistä uuden puolen esiin.

– Täällä runot tulevat korvan ja silmän kautta sydämeen. Se on vähän eri tapa käsitellä runoja kuin luettuna, Outinen kertoo.

Outisen mukaan runoilijat esittävät runoja useammin yleisön edessä ja myös kerronnalliset spoken word (siirryt toiseen palveluun)-esitykset ovat lisääntyneet.

– Runon esittämisen tapa on muuttumassa, ja se on tosi hyvä asia. Sana ei ole enää pölyisissä pyhäköissä, jossa runoa säilytetään, eikä siihen saa koskea.

– Joillakin sukupolvilla on ollut sellainen ote runoilijoihin, että sanaakaan ei saa muuttaa ja ne pitää lausua tietyllä tavalla. Sehän on omiaan vieraannuttamaan, ei ainoastaan nuoria, vaan kaikki ihmiset siitä, mitä runolla oikeasti halutaan sanoa.

Nuoria ihmisiä ei Outisen mukaan kannata mielistellä tai katsoa asiaa aikuisten näkökulmasta, vaan kiinnostava sisältö on tärkein. Uudistunut esittämistapa voi kuitenkin olla avain myös uusien sukupolvien tavoittamiseen.

– Se kerta, kun se yksi runo iskee keskeltä sisään, niin sen jälkeen sydän on runoudelle menetetty, Outinen kertoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!