Japani aloitti kaupallisen valaanpyynnin yli 30 vuoden tauon jälkeen – ensimmäinen saalis paloiteltiin median edessä ja paheksunnan keskellä

Japani on jatkanut valaanpyyntiä 1980-luvulla solmitusta kansainvälisestä kiellosta huolimatta koko ajan "tieteellisen tutkimuksen" nimissä. Se on merkinnyt käytännössä valaanlihan päätymistä ravintoloiden pöytiin.

Uudelleen aloitetun pyynnin ensimmäisenä päivänä saalistettu lahtivalas tuotiin satamaan Kushirossa Hokkaidon saarella. Kuva: Jiji Press / EPA

Japani on aloittanut kaupallisen valaanpyynnin 31 vuoden tauon jälkeen. Pyyntialukset saivat ensimmäisen saaliinsa, kaksi lahtivalasta, heti ensimmäisenä pyyntipäivänä tänään maanantaina.

– Tämä on paras päivä. Tätä kannatti odottaa 31 vuotta, ilakoi valaanpyytäjien yhdistyksen johtaja Yoshifumi Kai.

Ensimmäinen saalis tuotiin satamaan ja paloiteltiin median kameroiden edessä.

Lahtivalas paloiteltiin valaanpyynnin ensimmäisenä päivänä kameroiden edessä Japanin Kushirossa. Kuva: Jiji Press / EPA

– Uskon, etteivät nuoret enää tiedä miten valaan lihaa valmistetaan ja syödään. Haluaisin, että useampi ihminen maistaisi valaanlihaa edes kerran, sanoi 23-vuotias valaanpyytäjä Hideki Abe maanantaina.

Päivän saalistus on ensimmäinen kaupallinen valaanpyynti Japanissa vuonna 1988 alkaneen tauon jälkeen. Kansainvälinen valaanpyyntikomissio kielsi kaupallisen valaanpyynnin vuonna 1986, kun osa valaslajeista oli pyydetty sukupuuton partaalle.

Japani on vuoden 1988 jälkeenkin pyytänyt valaita "tieteellisiin tarkoituksiin", mikä on merkinnyt käytännössä valaanlihan päätymistä syötäväksi. Japani ilmoitti joulukuussa (siirryt toiseen palveluun) irtautuvansa kansainvälisestä valaanpyyntikomissiosta.

Japanin valaanpyynti on tuomittu maailmalla julmaksi ja vanhanaikaiseksi.

– Tämä on surunpäivä kansainväliselle valaansuojelulle, totesi kampanjapäällikkö Nicola Beynon Humane Society Internationalista.

Japani on asettanut nyt alkaneelle pyyntikaudelle 227 valaan enimmäiskiintiön. Japani aikoo pyytää valaita vain omilla aluevesillään.

Lisää aiheesta: