Kouvolan Ratamo-sairaalan rakentaminen viivästyy – urakka pitää kilpailuttaa uudelleen

Rakennusurakka kiinnosti vain yhtä tarjoajaa, joten riittävää vertailua hintojen kesken ei voida tehdä.

Sairaalat ja terveyskeskukset
Ratamo-sairaalakeskus havainnekuvassa.
AW2 Arkkitehdit Oy

Kouvolaan suunnitellun Ratamo-sairaalakeskuksen rakentamishankinta on jouduttu keskeyttämään. Carea Sairaalat Oy:n hallitus päätti asiasta maanantaina.

Rakennusurakka kiinnosti vain yhtä tarjoajaa, joten riittävää vertailua hintojen kesken ei voida tehdä. Samalla hallitus päätti aloittaa uuden hankintamenettelyn. Uusi hankintailmoitus on tarkoitus julkaista kahden viikon sisällä.

Urakoitsijan piti olla tontilla alun perin elokuussa, mutta tämän hetkisen arvion mukaan uusi kilpailutus tarkoittaa noin puolen vuoden viivästystä.

"Aikamoinen pettymys"

Projektijohtaja Kai Heiskanen sanoo, että ainoan tarjouksen tekijää tai tarjouksen suuruutta ei paljasteta.

– Olihan tämä meille loppumetreillä aikamoinen pettymys. Ei täällä kaakonkulmalla kuitenkaan niin paljon rakenneta. Olisi luullut kiinnostusta löytyvän enemmän, Heiskanen toteaa.

Kilpailutusmenettelyä aiotaan muuttaa aiemmasta. Nyt päättyneessä tarjouskilpailussa yhtiöiltä pyydettiin kokonaishintatarjousta.

Jatkossa aiotaan edetä neuvottelulla, jossa ensin etsitään urakasta kiinnostuneita yrityksiä. Tarjouspyyntö tehdään vasta sen jälkeen ja edelleen kiinnostuneet voivat tehdä tarjouksen. Heiskanen ei kuitenkaan usko, että laimea kiinnostus olisi johtunut menettelytavasta.

– Saimme monenlaisia vastauksia. Rakennusliikkeiden mukaan esimerkiksi toimihenkilöitä on vaikea saada Kaakkois-Suomen alueelle, kertoo Heiskanen.

Maanrakennustyöt alkoivat jouluna

Ratamo on tarkoitus avata vuoden 2021 aikana. Maanrakennustyöt tontilla alkoivat viime jouluna.

Uuteen sairaalakeskukseen tulee muun muassa päivystys, 115 vuodepaikkaa sekä hammaslääkärin vastaanotto.

Rataamoon siirretään koko Pohjois-Kymen sairaalan toiminta. Myös Marjoniemen ja Korian terveyskeskusten sekä Kalevankadun hammashoitolan toiminta siirtyvät uuteen sairaalakeskukseen.