1. yle.fi
  2. Uutiset

Helteisiin pakahtuvat turistit maksavat nyt kovaa hintaa päästäkseen kylmään Suomeen: "Berliinissä oli kauheaa"

Suorat lennot Saksasta ja Italiasta Lappeenrantaan ovat olleet viime päivinä poikkeuksellisen täysiä. Berliinistä Helsinki-Vantaalle lentävät yhtiöt ovat nostaneet lippujensa hintoja samasta syystä.

matkailu
Madlen Muscat ja hänen poikansa kanootin vieressä
Maltalta tullut Madlen Muscat tutustui poikansa kanssa kanootilla ja kajakilla melomiseen Saimaalla. Kalle Purhonen / Yle

Maltalainen Madlen Muscat hakee tuntumaa kanootissa melomiseen Taipalsaarella sijaitsevan lomakylän rannassa Kaakkois-Suomessa. Neljän päivän mökkilomasta viileässä Suomessa on tulossa unohtumaton kokemus.

– Tuntuu kuin olisimme taivaassa. Tätä on mahdoton kuvailla sanoin, kertoo Madlen Muscat.

Taipalsaarella lämpömittari nousee juuri ja juuri 20 asteen kuumemmalle puolelle. Samaan aikaan Maltalla kärsitään lähes 40 asteen helteestä.

– On uskomatonta, että täällä voit olla omassa rauhassa, uida ja saunoa vapaasti. Tämä on todellinen premium-luokan matka, pohtii Madlen Muscat.

Ilmakuva Virmajärven rannalla olevasta mökistä
Kalle Purhonen / Yle

Moni muukin Keski- ja Etelä-Euroopassa asuva on havahtunut sääkarttojen välittämään viestiin: Pohjoismaissa on nyt viileää.

– Kun helleaalto vuosi sitten rantautui Eurooppaan, majoitusvuorokaudet ja meidän verkkosivujen katselumäärät kohosivat. Nyt on käymässä samoin, sanoo matkailun markkinointiyhtiön GoSaimaan johtaja Juha Sorjonen.

Viime vuonna yrityksen verkkosivujen kävijämäärät nousivat helteiden alettua viidenneksellä. Kun kävijämäärien lisäystä verrattiin myöhemmin matkailutilastoon, huomattiin selvä kasvu matkailijamäärissä jo muutaman viikon kuluessa.

– Matkapäätös tehdään nykyisin hyvinkin nopeasti, ja netistä etsitään sopivia matkailukohteita.

Yhtenä syynä Saimaan matkailijamäärien nousuun Sorjonen pitää eteläisen Saimaan matkailuyritysten ja Lappeenrannan lentoaseman talvella tekemää markkinointiyhteistyötä Saksassa ja Italiassa.

– Markkinointislogan on "Saimaa is cool", ja se puree nyt hyvin.

GoSaimaan johtaja Juha Sorjonen
goSaimaan johtajan Juha Sorjosen mukaan viime päivinä markkinointislogan sosiaalisen median kanavissa Keski-Euroopassa on ollut, että "Saimaa is cool", ja se puree nyt.Kalle Purhonen / Yle

Halpalentoyhtiö Ryanairin Milanosta ja Berliinistä Lappeenrantaan tulevat lennot ovat olleet viime päivinä käytännössä loppuunmyytyjä.

Samalla lentolippujen hinnat ovat nousseet korkeiksi. Esimerkiksi yhdensuuntaisesta lipusta Berliinistä Lappeenrantaan ilman matkalaukkua joutuu maksamaan lähipäivinä yli 100 euroa, kun tarjouksessa lentoja on myyty muutamalla kymmenellä eurolla. Mutta moni on valmis hinnan maksamaan.

– Berliinissä oli alkuviikosta 37 astetta. Se oli kerrassaan kauheaa, pohtii Lappeenrantaan lennolla saapunut Ksenia.

Myös Berliinistä Helsinki-Vantaalle lentävät EasyJet ja Finnair ovat nostaneet lähipäivien lippujen hintoja, koska koneet on myyty lähes täyteen.

Mökkivuokraajille vuosikymmenen tili

Matkailijamäärien kasvun seurauksena eteläisellä Saimaalla vuokramökkiä on tänä kesänä vaikea enää löytää.

– Ne ovat käyneet huomattavasti paremmin kaupaksi kuin viime kesänä. Yksittäisiä mökkejä toki löytyy, sanoo toimistopäällikkö Pirjo Miettinen mökkejä välittävästä Matka-Miettisestä.

Ilmakuva Virmajärven rannalla olevasta mökistä
Mökinvuokraajan toivekohde on hyviä palveluita tarjoava kohde, jossa on omaa rauhaa ja oma ranta.Kalle Purhonen / Yle

Savitaipaleella toimivan Kiviniemen Mökkilomien matkailuyrittäjä Vesa Kilpi kuvailee kesää mökkivuokraajalle vuosikymmenen parhaimmaksi.

– Nyt on täyttä. Elokuun lopussa on yksittäisiä päiviä jäljellä, mutta muuten myymme jo syyskuun lomia, sanoo Kilpi.

Edellisen kerran mökit loppuivat kesken vuonna 2014 juuri ennen ruplan romahdusta. Tuolloin ruplan kurssi putosi lähes puoleen ja vei venäläiset turistit vuosiksi.

Nyt suurin osa yrityksen asiakkaista on kotimaassa lomailevia suomalaisia. Tosin tänä vuonna ensimmäiset saksalaisturistit tulivat mökkeilemään jo kesäkuun alussa, kun normaalisti palvelukieli vaihtuu saksaksi vasta elokuussa.

Kiviniemen Mökkilomien yrittäjä Vesa Kilpi
Kiviniemen Mökkilomien matkailuyrittäjä Vesa Kilpi on lähtenyt veneellä mökkien huoltokierrokselle. Yrityksen mökit sijaitsevat Virmajärven rannalla Savitaipaleella. Kalle Purhonen / Yle

Ensimmäisen kerran Kiviniemessä nähtiin hellettä pakoon lähteneitä turisteja pari vuotta sitten.

– Meillä asui silloin kuukauden ajan australialainen pariskunta. He kertoivat syyksi Suomeen tuloon mantereen kuumuuden, kun lämpötila pysytteli kotiseudulla Australiassa pitkään 35 asteen yläpuolella, kertoo Kilpi.

Halpalennot tuovat mökkiläisiä Saimaalle

Taipalsaaren Vehkataipaleella avautui keväällä Virranniemen lomakylä, joka toimii entisessä Lappeenrannan kaupungin henkilöstön virkistyspaikassa.

Virranniemen lomakylän yrittäjä Jorma Miettinen
Virranniemen lomakylän matkailuyrittäjä Jorma Miettinen sanoo, että kesä on ylittänyt kaikki ennakko-odotukset. Suomalaisten turistien lisäksi varauksia tulee Keski-Euroopasta.Kalle Purhonen / Yle

Uusien yrittäjien oli tarkoitus aloittaa toimintaa ensimmäisenä kesänä pienimuotoisesti lähinnä paikkoja kunnostaen, mutta mökkien kysyntä muutti suunnitelmat täysin. Lomakylän löytäneet keskieurooppalaiset asiakkaat ovat tulleet enimmäkseen Lappeenrantaan halpalennoilla Milanosta tai Berliinistä.

– Lentojen aikataulut näkyvät selvästi varauksissa. Lentopäivien välisille päiville tulee eniten varauksia Saksasta ja Italiasta, sanoo matkailuyrittäjä Jorma Miettinen.

Monet halpalennoilla Saimaalle tulevista ovat 1980- ja 1990- luvuilla syntyneitä omatoimimatkailijoita, jotka etsivät alueelta edullisempia majoituskohteita.

– Sosiaalinen media ja Airbnb ovat meille hyviä markkinointikanavia. Kalliimmat mökit menevät paremmin kaupaksi booking.comin kautta, jatkaa Miettinen.

Lue seuraavaksi