Opiskelijat etsivät nyt yksiöitä – vaatimattomilla kriteereillä asunnon saa helpoiten

Asuntoyhtiöt tarjoavat hakijoille ensisijaisesti soluasuntoja.

opiskelija-asunnot
Hannes Malinen
Kotkalainen Hannes Malinen löysi itselleen soluasunnon Kuopiosta.Sami Takkinen / Yle

Asuntoyhtiöiden toimistoilla eletään tällä hetkellä vuoden ruuhkaisinta aikaa, kun oppilaitokset julkaisivat viime viikolla tiedon opiskelijavalinnoistaan.

Mitä vaatimattomimmin kriteerein asuntoa metsästää, sitä suuremmalla todennäköisyydellä sellaisen myös saa.

Yksi asunnon löytäneistä on kotkalainen Hannes Malinen, 20, joka muuttaa elokuussa kahdenhengen kimppakämppään Kuopioon.

– Solua pyrin hakemaan kun kelasin, että olis kiva joku kaveri saada siihen. Yksiö olisi kalliimpi vuokran kannalta, niin parempi elää solussa pidemmän päälle, Malinen toteaa.

Malinen haki asuntoa vuosi sitten, kun paikka Itä-Suomen yliopistosta farmaseutin koulutusohjelmasta varmistui.

– Melkein heti sain asunnon, kun sain tietää opiskelupaikasta. Ei ollut mitään ongelmia sen suhteen, intissä viime vuoden viettänyt Malinen kertoo.

"Viime viikolla oli selkeä piikki"

Kuopiossa opiskelija-asuntoyhtiö Kuopas on vastaanottanut kesäkuussa jo 850 asuntohakemusta, joista valtaosassa haetaan yksiötä.

– Viime viikolla oli selkeä piikki. Hakemuksia tuli noin 450, Kuopaksen varatoimitusjohtaja Aku Taira toteaa.

Myös Joensuussa opiskelija-asuntoyhtiö Joensuun Ellin toimistolla hakemuksia on vastaanotettu kesäkuun aikana lähes tuhat. Suurin osa hakijoista on yksinhakijoita, joiden ensisijaisena hakutoiveena on yksiö.

– Soluhuoneita tarjotaan ensisijaisesti uusille opiskelijoille, koska jonotusaika ei täyty. Nyt kun uusia kohteita valmistuu, niin aika lyhyellä jonotusajalla yksiön voi saada syksyllä, asiakaspalvelupäällikkö Minna Lievonen kertoo.

Kuopaksen varatoimitusjohtaja Aku Taira
Kuopaksen varatoimitusjohtajan Aku Tairan mukaan asuntohakemuksia on tullut kesäkuun aikana 850.Sami Takkinen / Yle

Kysyntään reagoidaan rakentamalla uutta

Joensuussa yksiöitä on jo monen vuoden ajan joutunut jonottamaan jopa kaksi vuotta.

Heikkoon yksiötilanteeseen on kuitenkin tulossa helpotusta syksyllä, kun uusien opiskelija-asuntojen on määrä valmistua Penttilänrantaan ja yliopiston läheisyyteen.

– Uusia yksiöitä valmistuu kaikkiaan reilut 300, Minna Lievonen toteaa.

Myös Kuopiossa yksiöiden kysyntään on reagoitu rakentamalla uusia taloja sekä remontoimalla vanhoja kohteita.

Pujionlaaksossa viime vuoden aikana valmistuneessa Samoilijantien kohteessa on ainoastaan yksiöitä. Kolmeen vanhaan kohteeseen syntyy puolestaan remontin jälkeen parisataa uutta yksiötä. Remontoitavista kohteista yksi sijaitsee kaupungin ytimessä torin vieressä ja kaksi muuta Puijonlaaksossa.

– Uudelleen rakentaminen aloitetaan lähikuukausina ja asuntojen pitäisi valmistua noin kahden vuoden kuluessa, Taira toteaa.

Kuopaksen varatoimitusjohtajan mukaan tällä hetkellä on vaikea arvioida, kuinka pitkään yksiötä saa jonottaa.

– Toki se, millaisin kriteerein on valmis ottamaan asunnon vastaan vaikuttaa asiaan. Ei kannata ihan hirveästi rajailla toiveita, jotta niiden asuntojen joukko, mitä omalla hakemuksella voi saada, pysyisi mahdollisimman suurena, Taira mainitsee.

Voit lukea lisää opiskelijoiden asuntotilanteesta eri puolilla Suomea tästä jutusta.