Video: Näin tehdään silmukka Helsingin yllä – Kokeneen lentäjän tavoitteena on päihittää oma poika

Helsingissä Malmin lentokentällä järjestetään viikonloppuna taitolennon SM-kilpailut.

taitolento
Martti Henriksson lentää sekä työkseen että vapaa-ajallakin.
Martti Henriksson pyörittelee Christen Eagle II -kaksitasokonetta tottuneesti. Katsoja pääsee Ylen mukana koneen siivelle.

Jyväskyläläinen Martti Henriksson käynnistää kolme vuotta sitten hankitun lentokoneen. Christen Eagle II on kaksitasoinen ja hyväksytty rajoittamattomaan taitolentoon.

Henrikssonin ura on alkanut jo kauan ennen taitolentokoneen hankintaa. Kokemusta on karttunut vuodesta 1981, ensin Ilmavoimissa ja tällä hetkellä Finnairilla.

Kokenut lentäjä osallistuu viikonloppuna Helsingin Malmilla järjestettäviin taitolennon SM-kilpailuihin. Keskiviikko on varattu liikkeiden harjoittelua varten. Kova tuuli vaikeuttaa harjoituslentoa, mutta muutoin kaikki sujuu suunnitelmien mukaan.

– Siinä oli silmukkaa, jossa oli tuollainen nopea vaakakierre, ja sen jälkeen pystykäännöstä, syöksykierrettä ja eri näköisiä nousuja, selkälentoa ja sellaista, Henriksson kuvailee.

Kilpailuun osallistuu myös kaksi lentäjän poikaa. 28-vuotias Iikka Henriksson osallistuu isänsä tavoin Power Intermediate -luokkaan, 21-vuotias Lasse Henriksson puolestaan Power Sportsman -luokkaan.

Vaikka viime vuonna voitetun hopeamitalin kirkastaminen olisi mieleen, ovat Martti Henrikssonin päätavoitteet muualla.

– Vielä pitäisi poika päihittää. Minulla on tavoitteena pojan päihittäminen ja pojalla minun. Katsotaan miten siinä käy, Henriksson naurahtaa.

Iikka Henriksson, Lasse Henriksson ja Martti Henriksson harrastavat lentämistä.
Iikka, Lasse ja Martti Henriksson osallistuvat viikonloppuna taitolennon SM-kilpailuihin. Iikka ja Martti osallistuvat samaan luokkaan.Kristiina Lehto / Yle