1. yle.fi
  2. Uutiset

Onko Lappeenranta Suomen Meksiko? Hillitön raekuuro moukaroi kaupunkia

Videosta näkee, kuinka Lappeenrantaan näyttää tulleen talvi. Pohjois-Karjalan Kolilla salama puolestaan iski ihmiseen ja sytytti tulipaloja.

Lappeenranta
Lappeenrannassa satoi rakeita
Lappeenrannassa satoi rakeita

Juuri kun kansa pääsi kauhistelemasta Meksikoon iskenyttä raesadetta, Itä-Suomesta alkoi kuulua kummia.

Lappeenrannassa maa muuttui hetkessä talvisen valkeaksi, kun raekuuro kuritti kaupunkia alkuillasta. Janne Airas sai ikuistettua kaupungin tilanteen.

Ylen meteorologi Matti Huutonen rauhoittelee, ettei ilmiössä ole mitään kummallista. Raekuuro kun on olennainen osa ukkosta.

– Ukkospilvessä on aina jäärakeita. Nyt ne ovat olleet niin isoja, etteivät ole ehtineet sulaa ennen maahan iskeytymistään, Huutonen valottaa.

Itä-Suomen ukkoset väistyvät maanantai-illan aikana Venäjälle. Lännestä voi tiistaita vasten yön aikana tulla uusia ukkosia, mutta Huutosen mukaan raekuuroja tuskin on tulossa.

STT:n mukaan Lappeenrannalle pelastuslaitokselle on tullut illan aikana runsaasti vahingontorjuntatehtäviä rankkasateen vuoksi.

Ukkonen kiusasi Kolilla

Ukkosrintama työllisti myös Kolin seudulla Pohjois-Karjalassa pelastuslaitosta maanantai-iltana.

Vanhassa koulurakennuksessa Niinilahdentiellä syttyi salamasta tulipalo. Rakennus on majoituskäytössä, ja siellä oli 14 henkeä, mutta kukaan ei loukkaantunut.

Salama iski räjähdyksenomaisesti rakennuksen öljysäiliöön ja levitti palon rakennuksen kellarikerrokseen. Kellarikerros vaurioitu pahoin. Asuinkäytössä olleet tilat säästyivät pahemmilta vaurioilta. Sammutustyöt jatkuvat myöhään iltaan, ja majoittujille järjestetään toinen yöpaikka.

Mäkränahossa maastossa yksi henkilö loukkaantui lievästi salamaniskusta. Hänet vietiin Pohjois-Karjalan keskussairaalaan.

Niin ikään Kolilla saaressa sijainnut pieni lautamökki tuhoutui palossa. Kukaan ei loukkaantunut.

Sokos Hotel Kolilla puolestaan automaattinen paloilmoitinlaite oli vikatilassa ukkosen vuoksi.

Lue seuraavaksi