Iranin ratkaisuehdotus kiistaan uraanin rikastamisesta: "Eurooppalaisten tulisi ostaa öljyä Iranilta"

EU on saanut pakotteidenkiertomekanismin toimintaan, mutta Iranin ulkoministerin mielestä se ei riitä.

Iran
Iranin ulkoministeri Muhammed Javad Zarif.
Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif kertoi Iranin ylittäneen sovitun rajan uraanin rikastamisessa.Stanislav Krasilnikov / AOP

Iran on kertonut ylittäneensä ydinsopimuksessa asetetun rajan uraanin rikastamisessa. Asiasta kertoi maanantaina maan ulkoministeri Mohammad Javad Zarif uutistoimisto Irnalle.

Kansainvälinen ydinenergiajärjestö IAEA vahvisti asian myöhemmin.

Ylitys ei tullut yllätyksenä, sillä toukokuussa Iran ilmoitti lakkaavansa toistaiseksi noudattamasta osaa vuoden 2015 ydinsopimukseen liittyvistä sitoumuksistaan. Tuolloin oli kulunut vuosi siitä, kun Yhdysvallat irtautui ydinsopimuksesta.

Sopimuksessa Iran sopi muiden maiden kanssa muun muassa siitä, ettei se varastoisi kerralla yli 300:aa kiloa rikastettua uraania, jota voidaan käyttää ydinaseiden valmistamiseen. Uutistoimisto AFP:n diplomaattilähteen mukaan määrä ylittyi kahdella kilogrammalla.

Sopimuksen tarkoituksena on sitouttaa Iran rajoittamaan ydinohjelmaansa vastineeksi talouspakotteiden keventämiselle. Zarif kommentoi Irnalle, että Iran on valmis tulemaan vastaan ydinsopimuksen rajoitteiden suhteen, jos maalle tarjottaisiin enemmän taloudellisia kannustimia pakotteiden vastikkeeksi.

Iran uhkaa nostaa uraaninsa rikastustasoa

Iran on uhannut rikkoa sopimusta myös muilta osin, elleivät sopimuksen jäljellä olevat osapuolet Britannia, Kiina, Ranska, Saksa ja Venäjä auta sitä kiertämään pakotteita etenkin öljyn myynnin osalta. EU kertoi perjantaina, että pakotteiden kiertämiseen suunniteltu INSTEX-mekanismi oli vihdoin toiminnassa ja ensimmäiset kaupat tekeillä. Zarifin mukaan tämä ei kuitenkaan riitä.

Iranin varaulkoministeri Abbas Araghchi esitti suoran ehdotuksen sille, miten jumiutunutta tilannetta voisi edistää.

– Eurooppalaisten tulisi ostaa öljyä Iranilta, tai harkita luottojärjestelyjä INSTEX-mekanismiin, Araghchi totesi.

Iran on kertonut alkavansa viikon päästä rikastaa uraania puhtaammaksi kuin sopimuksessa sovittu 3,67 prosentin puhtaustaso. Ydinaseeseen sillä on kuitenkin vielä pitkä matka, sillä siihen vaadittaisiin 90-prosenttista uraania.

Yhdysvaltojen ja Iranin välit ovat kiristyneet viime aikoina sodalla uhittelemiseen asti. Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kerrottiin viime viikolla jo hyväksyneen sotilaalliset iskut Irania vastaan lennokin alasampumisen vuoksi, mutta peruneen ne viime hetkellä.

Lue lisää:

Kiina kertoo jatkavansa öljyntuontia Iranista Yhdysvaltain uhkauksista huolimatta

Teheranin kaduilla pilkataan "öykkäri-Trumpia", mutta "kukaan ei halua Iranista uutta Afganistania"

Syttyykö sota? Iran pyristelee irti Yhdysvaltojen pakoteruuvista ja "pelaa vaarallista peliä" – nämä seikat vaikuttavat konfliktiin

Lähteet: AFP-AP-IRNA