50 asukasta evakuoitiin Lahdessa kerrostalopalon alta – video näyttää rajun palon liekit katolla

Viisikerroksisen talon paloa on sammutettu koko yö ja töitä jatketaan iltaan asti. Vielä ei tiedetä, koska asukkaat voivat palata koteihinsa.

Tulipalon sammutus
Tulipalo Liipolassa
Kuvaus ja editointi: Juha-Petri Koponen / Yle

Kerrostalopalon sammutustyöt Lahden Liipolassa kestävät iltaan asti. Päijät-Hämeen pelastuslaitos on sammuttanut koko yön viisikerroksisen kerrostalon paloa Luhtikadulla.

Palomiehet joutuvat purkamaan huopakattoa käsin päästäkseen sammuttamaan loput katon puurakenteissa kytevästä palosta. Puolen päivän aikaa paikalle saataneen erikoiskone, joka jouduttaa purkutöitä.

Talo tyhjennettin yöllä savuvaaran vuoksi ja 50 asukasta evakuoitiin.

Sairaalaan on viety kaksi ihmistä, joista toinen pelastettiin palavasta asunnosta. Vakavilta vammoilla on vältytty.

Tulipalo syttyi ylimmässä kerroksessa – alustavien tietojen mukaan asunnon keittiössä. Palo levisi nopeasti katolle. Poliisi tutkii syttymissyytä.

Lahden alueelle annettiin aamuyöllä leviävän savun vuoksi vaaratiedote, mutta se purettiin ennen aamuseitsemää, kun palo rauhoittui.

Luhtikadun palaneesn kerrostalon asukas Maarit Röynä
Tulipalon vuoksi kodistaan evakuoitu Maarit Röynä on viettänyt unettoman yön.Juha-Petri Koponen / Yle

"Henki säilyi, mutta on epätodellinen ja surullinen olo"

Osa kerrostalon asukkaista oli ehtinyt jo nukkumaan, kun evakuointikäsky tuli.

– Olin jo nukkumassa, kun yks kaks silmiin kävi sinisiä valoja. Nousin katsomaan, sieppasin heti ensimmäiset vaatteet, laukun käteen ja lähdin. Siina vaiheessa oli valtavasti savua. Kävelin D-rapusta ulos ja parkkipaikalle, enkä katsonut taakseni, kertoo asukas Maarit Röynä.

Röynä yöpyi tyttärensä luona Hollolassa, mutta uni ei tullut.

– Olen valvonut ja itkenyt. Tuntuu lohduttomalle, asunto menee ihan uusiksi ja valokuvat miesvainajasta, kuolleesta lapsesta ja lasten lapsuuskuvat jäivät. Henki säilyi, mutta on epätodellinen ja surullinen olo, tavallaan shokkitila.

Röynä kävi aamulla palopaikalla – palomies pääsi hakemaan hänen lääkkeensä asunnosta. Röynän asunto on kärsinyt palossa.

– Se asunto, mistä palo on alkanut, on viereisessä rapussa. Meidän seinät melkein on vastakkain. Katto asuntoni yläpuolelta on kai ihan palanut, Röynä arvelee.

Ainakin yksi asunto on palanut täysin, vesivahinkoja on noin 30–40 asunnossa. Palomestarin mukaan osa asunnoista on säilynyt vahingoitta.

– Vaikea sanoa, koska asukkaat pääsevät palaamaan koteihinsa, se ei ole minun päätettävissäni. Periaatteessa kahteen ensimmäiseen rappuun asukkaat voisivat tänään palata, toteaa päivystävä palomestari Vesa Läderberg.

Pelastuslaitos sai hälytyksen Luhtikadulle hieman ennen kello kymmentä illalla. Enimmillään paloa oli sammuttamassa 15 pelastuslaitoksen yksikköä.

Tulipalo Liipolassa
Osa asukkaista on yöpynyt hotellissa ja osa tuttaviensa luona. Evakuoiduille on tarjottu myös apua sosiaalipäivystyksen kautta.Juha-Petri Koponen / Yle