Vieraslajien poisto luonnosta vie Oulussa ainakin kolme vuotta

Lupiinia ja kurtturuusua poistetaan luonnosta Oulun seudulla. Talkoolaisia toivotaan työhön mukaan.

Kurtturuusu
Kurtturuusun kukasta ja lehdistä lähikuva.
Kurtturuusu on vieraslaji, josta halutaan nyt eroon Oulun seudulla. Sami Takkinen / Yle

Vieraslajilistalle lisättyjen kurtturuusun ja lupiinin hävittäminen työllistävät myös Oulun seudulla, vaikka tilanne ei olekaan yhtä hankala kuin Etelä-Suomessa. Erityisesti hyvin sääolosuhteita kestävää kurtturuusua on istutettu aiemmin teiden varsille ja nyt kasveja aletaan poistaa siirtymäajan puitteissa.

Lupiineja poistetaan teiden varsilta nyt muun muassa talkoovoimin, Oulun kaupungin ylläpitovalvoja Niina Toivonen kertoo.

– Oulun kaupungilla on 3 vuoden siirtymäaika vieraslajien poistossa. Ihan realistinen se on, ainakin hyvään vauhtiin pääsee, arvioi Toivonen.

Kaupunkilaisilta toivotaan talkooaktiivisuutta mm. lupiinin ja jättipalsamin osalta. Oulun ranta-alueet ovat saaneet olla aika rauhassa kurtturuusulta. Kurtturuusun jalostettuja muotoja löytyy myös, ja ne hämäävät ihmisiä.

Komea lupiini
Lupiinin tunnistaa sen violetistä väristä.Janne Lindroos / Yle

Kaupungille onkin tullut yhteydenottoja kurtturuusun osalta. Hävitysohjeita on myös kysytty, sillä kurtturuusun siementävät osat ja juuret tulee laittaa sekajätteeseen ja oksat puolestaan puutarhajätteeseen.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).