Vaasan yliopisto sai tutkimusrahaa nuorten taloustaitojen ja digiosaamisen kehittämiseen

Digitaaliseen oppimiseen keskittyvä hanke tukee alan osaamiskeskittymän muodostumista Vaasaan.

Vaasan yliopisto
Vaasan yliopiston päärakennus.
Janina Hietamäki / Yle

Vaasan yliopisto vahvistaa nuorten kuluttajaksi oppimisen ja talousosaamisen kehittämisen tutkimusta.

Suomen Akatemialta saadun rahoituksen turvin Vaasan yliopistossa tutkitaan erityisesti sitä, miten 13–25 vuotiaiden nuorten talousosaamista pystytään kehittämään pelillisin menetelmin ja digitaalisten työkalujen avulla.

Vaasan yliopiston osalta hankkeen toteutuksesta vastaavat taloustieteen professori Panu Kalmi ja tietojärjestelmätieteen professori Tero Vartiainen.

Vaasan yliopisto on mukana Jyväskylän yliopiston johtamassa konsortiossa, jossa ovat mukana myös Helsingin yliopisto, Pellervon taloustutkimus PTT sekä Talous ja nuoret TAT.

Hankkeessa tehdään yhteistyötä sekä oppilaitosten että tietotekniikkayritysten kanssa. Tutkimuksessa sovelletaan niin suunnittelutieteen kuin taloustieteenkin menetelmiä.

– Pelillisillä menetelmillä on tutkitusti paljon potentiaalia talousosaamisen kehittämisessä. Tämä uusi digitaaliseen oppimiseen keskittyvä hanke täydentää hyvin Vaasan yliopiston aikaisempia hankkeita samasta aiheesta ja tukee alan osaamiskeskittymän muodostumista Vaasaan, toteaa professori Kalmi.

DigiConsumers-konsortion saama Suomen Akatemian strategisen tutkimuksen neuvoston tutkimusrahoitus vuosille 2019–2022 on yhteensä neljä miljoonaa euroa. Vaasan yliopiston osuus siitä on noin 870 000 euroa ja sillä on tarkoitus palkata kaksi postdoc-tutkijaa.

Juttua korjattu: Vaasan yliopiston osuus rahoituksesta on 870 000 euroa, aiemmin jutussa oli 170 000 euroa. Lisäksi Jyväskylän yliopisto on lisätty konsortion johtajaksi.