1. yle.fi
  2. Uutiset

Hankala loma -näyttely toi nykytaiteen Sotkamon kaduille

Sotkamon keskustassa pääsee törmäämään nykytaiteeseen.

Sotkamo
Anna-Sofia Sysserin ja Sanna Ritvasen teos Lahottajat Sotkamossa.
Kierrätysmateriaalista ja vaahtomuovista valmistettuun Lahottajat -installaatioon voi törmätä Sotkamon kylänraitilla. Anna-Sofia Sysser

Sotkamon katukuvassa avattiin perjantaina 28. kesäkuuta nykytaidenäyttely, joka kuvaa lomaa ja luontoa erilaisista näkökulmista, taiteen monin keinoin. Näyttelyn takana seisovat taiteilijat Sanna Ritvanen ja Anna-Sofia Sysser, joilla molemmilla on juuret syvällä Sotkamossa.

Yksi näyttelyn teemoista on luontosuhde, johon liittyy ympäristöhuolta. Teoksissa nousevat esiin paikallismaisemat sekä Sotkamossa elävät uhanalaiset lajit, kuten hietaneilikka ja lamokääpä.

– Lomalla usein hakeudutaan luontoon, mutta nykyään tällaista lomailua varjostaa huoli ympäristöstä. On olemassa lomaunelma, mutta näiden huolien kautta muodostuu sitten vähän kompleksinen suhde lomaan ja luontoon, Sysser kertoo.

Taiteilijat ovat iloisia saadessaan tuoda taidettaan Sotkamoon, jossa nykytaide ei huku massaan.

– Toimimme pääasiassa vaan pääkaupunkiseudulla, jossa usein käy niin että taidetta tehdään sille samalle tutulle porukalle. Täällä päästään tuomaan omaa taidetta erilaiselle yleisölle, ja siksi se tuntuu erilailla merkitykselliseltä, Ritvanen sanoo.

Teokset sijaitsevat entisellä Shellin tontilla, Pirttijärven rannassa, Keskusliikkeen Torinkulman eteisessä sekä suljetun pankkiautomaatin paikalla ja ovat nähtävillä ympäri vuorokauden keskiviikkoon 3. heinäkuuta saakka.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi