Kunnat vastustivat nopeusrajoitusten alentamista Kustavintiellä – Ely-keskus pyörsi suunnitelmansa

ELY-keskus perääntyi suunnitelmastaan laskea nopeusrajoituksia kahdeksassa kohdassa Kustavintiellä kuntien vastustuksen takia.

nopeusrajoitukset
Kuvassa auton nopeusmittarin neula näyttää 80kilometriä tunnissa.
Anssi Leppänen / Yle

Kustavintielle suunnitellut nopeusrajoitusten alentamiset eivät toteudu.

Varsinais-Suomen Ely-keskus päätti kuntien palautteen pohjalta, että Kustavintielle suunnittellut nopeusrajoitusten alentamiset eivät suurilta osin toteudu. Muun muassa Vehmaa, Taivassalo, Masku ja Kustavi vastustivat nopeusrajoitusten laskemista nykyisestä 80 km/h 70 kilometriin tunnissa.

Varsinais-Suomen Ely-keskuksen liikenteen ympäristöasiantuntija Niina Anttilan mukaan tarkoituksena oli yhtenäistää rajoitukset tieosuudella.

– Teimme keväällä kokonaistarkastelun Kustavintien nopeusrajoituksista ja sen pohjalta teimme esityksen nopeusrajoitusten laskemisesta kahdeksassa kohdassa. Meillä on hyviä kokemuksia Saaristotiellä nopeusrajoitusten yhtenäistämisestä vilkkaalla, mutta kapealla liikenneväylällä, missä on myös pyöräilijöitä. Liikenne sujuvoitui. Samassa yhteydessä tarkastelimme vaikutukset matka-aikaan, jonka totesimme varsin pieneksi.

Ely-keskus perusteli suunnitelmaansa sillä, että 70 km/h nopeusrajoituksen käyttö sopii erityisesti tilanteisiin, joissa tien liikennemäärät ovat suuret ja onnettomuusriski on kasvanut, mutta tien parantamisen ei ole rahoitusta.

Anttila kertoo, että asia on kuitenkin tulkinnanvarainen, jonka takia Ely-keskus päätyi kuntien kannalle. Kunnat vastustivat muutosta nimenomaan matka-aikojen pidentymisellä.

– Nopeusrajoitusta ei kannata nostaa tai laskea, jos tieympäristö ei tue muutosta. Jos muutos tehtäisiin ilman tukea, niin se heikentäisi koko nopeusrajoitusjärjestelmän uskottavuutta ja riski piittaamattomaan ajokäyttäytymiseen kasvaa, Anttila kertoo.

Nopeusrajoituksen laskemisen sijaan kunnat ehdottivat Ely-keskukselle ensisijaisesti tienparantamista muutoin, jolloin myös liikenneturvallisuus paranisi.

– Tähän, kuten tien leventämiselle, Ely-keskuksella ei ole rahoitusta, Anttila harmittelee.

Kolmessa kohtaa nopeusrajoitukset kuitenkin alenevat. Ely-keskus päätti alentaa Kustavissa Vartsalan saaressa nopeusrajoitusta, sekä Kustavintien rautatien tasoristeyksen kohdalla Maskun ja Raision rajalla. Lisäksi nopeusrajoituksiin tulee muutoksia Kustavin keskustaajamassa.

Muutokset nopeusrajoituksissa tulevat voimaan heinäkuun ensimmäisellä viikolla.

Lue lisää:

Nopeusrajoitusten laskuja Kustavintielle? ELY-keskus pyytää kunnilta lausuntoja