1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Viitasaari

Musiikin aika tuo konsertteihin valoteoksia ja virtuaalitodellisuutta

Viitasaarella tiistaina käynnistyvän nykymusiikin festivaalin säveltäjävieras on tänä kesänä Kaija Saariaho.

Viitasaari
Kaija Saariaho.
Kaija Saariaho opettaa Musiikin ajan säveltäjäkurssilla. Ken Howard / Metropolitan Opera

Suomen ainoa jokavuotinen nykymusiikin festivaali Musiikin aika (siirryt toiseen palveluun) alkaa tänään Viitasaarella.

Tapahtuman säveltäjävieras on nyt Kaija Saariaho, jolta ohjelmistossa kuullaan Suomessa harvoin esitettyjä teoksia.

Jo tiistain avajaiskonsertissa kuullaan ensimmäistä kertaa Suomessa kokonaisuudessaan Saariahon Frises-teos. Konsertin avaa teoksen lähtökohtana toiminut Bachin Chaconne.

Saariaho on säveltänyt Frises'n sooloviululle ja elektroniikalle. Viitasaarella viulistina on säveltäjän tytär, Aliisa Neige Barrière, ja elektroniikasta vastaa hänen puolisonsa, säveltäjä ja multimediataiteilija Jean-Baptiste Barrière.

Lauantaina Musiikin ajan The Heart of Darkness -pääkonsertissa ranskalainen taiteilijakollektiivi Le Chambre aux échos esittää oman näyttämöllisen versionsa Kaija Saariahon Graal Théâtre -viulukonsertosta. Esityksen ohjaus ja libretto ovat Saariahon pojan, Aleksi Barriéren käsialaa.

Kaija Saariaho myös opettaa Musiikin ajan säveltäjäkurssilla.

Festivaalin toinen tämänvuotinen pääsäveltäjä on saksalainen Karlheinz Stockhausen. Vuonna 2007 kuolleen Stockhausenin tuotannosta Viitasaarella kuullaan säveltäjän myöhäisempää tuotantoa.

Musiikin ajan teema on tänä vuonna Valon kielioppi, ja teeman mukaisesti konserteissa musiikkiin yhdistetään valoteoksia ja virtuaalitodellisuutta.

Lue seuraavaksi