Lähes koko Riihimäki heräsi aamuyöstä pamaukseen – katso mitä silppua salama sai aikaan

Riihimäen ukkosrintaman isoin pamaus osui koivuun, joka silpoutui täysin.

ukkonen
Puumoskaa ja puu säpäleinä
Ukkosrintama ylitti aamuyöstä Riihimäen ja herätti sadat kaupunkilaiset voimakkaalla pamauksella.Miki Wallenius / Yle

Tänä kesänä on ukkosrintamia liikkunut runsaasti eri puolella Suomea. Varhain tiistaiaamuna paikallinen ukkosrintama kehittyi Riihimäen kaupungin ylle, ja iso joukko kaupunkilaisia heräsi valtavaan pamaukseen.

Facebookin Riihimäki-ryhmässä sadat kaupunkilaiset kertovat kokemuksiaan, kun ikkunat helisivät, talo tärisi ja eläimet säikähtivät niin, että kissallakin häntä meni pulloharjaksi. Myös autojen hälyttimet soivat ympäri kaupunkia.

Ukkonen iski Kuoppakadulla koivuun, joka pirstoutui täysin säpäleiksi. Myös Hämeenaukiolla kerrostalon kattoon iski salama. Salamoita ei kuitenkaan ollut kovin monta Ylen meteorologin Joonas Koskelan mukaan.

säpäleinen puu pihalla
Riihimäen Kuoppakadun koivu tuhoutui salamaniskussa täysin. Koivusta salama kuorii täysin tuohet irti.Miki Wallenius / Yle

Myös Jonna Laakkonen säikähti kovaa ääntä. Hän asuu salamaniskun vieressä Hirsikadulla ja heräsi kolmen aikaan yöllä hiostavaan ja painostavaan ilmaan. Ikkunat olivat auki ja kun salama löi, koko huone valaistui kirkkaalla valolla.

Auton päälle puusta moskaa
Salaman isku puuhun vahingoitti myös lähistön autoa.Miki Wallenius / Yle

– Salamasta tuli todella kova pamaus, jota en itse edes tunnistanut ukkoseksi, sillä se kuulosti enemmän kuin jokin pommi olisi pamahtanut aivan vieressä. En ole koskaan kuullut yhtä voimakasta ääntä.

Myös koira oli ollut ihmeissään ja Jonna Laakkosen isän autosta laukesivat hälytykset soimaan noin kilometrin päässä.

Ukkonen räjäyttää hammastikuiksi

Ilmatieteen laitoksen ukkostutkijan Antti Mäkelän mukaan salama käyttäytyy eri tavoin eri puulajeissa. Kun salama iski aamuyöstä Kuoppakadun koivuun, sen virta kulki rungon sisällä ja puun kosteus höyrystyi: puu räjähti säpäleiksi. Iskun lämpötila on 30 000 astetta. Samalla salama repi koivusta irti myös kaikki tuohet ja teki siitä paljaan.

– Kun salama iskee, se kuulostaa läheltä kuin dynamiitti tai pommi räjähtäisi.

Männystä salama saattaa kuoria 3-5 senttimetrin leveydeltä kaarnaa. Sateesta kastunut puun pinta saattaa myös joissain tapauksissa johtaa salaman sähkön kokonaan pois puusta, jolloin se ei vahingoitu.

Puu sälöinen pihalla
Eri puulajit tuhoutuvat ukkosen voimasta eri tavoin. Kesäkuussa oli 20 000 salamaa enemmän kuin normaalisti.Miki Wallenius / Yle

Ylen meteorologi Joonas Koskela kertoo, että Riihimäen kaupungin ylle kehittyi yöllä nopeasti paikallinen ukkosrintama. Toinen rintama liikkui Forssa–Pori-tienoilla. Tiistaina aamuyöllä Ilmatieteen laitos laski Suomessa maasalamoita 72 ja pilvisalamoita 126. Yön aikana salamointi on normaalia harvinaisempaa.

Tänä kesänä on ollut salamoita enemmän kuin tähän aikaan keskimäärin eli jo 50 000 salamaniskua. Ukkosta onkin ollut normaalia enemmän.

Lue myös: Ukkonen ja salamointi