"Vielä ei ole myöhäistä, kannattaa kuitenkin toimia nopeasti" - opiskelija-asuntojen haku käy kiivaana Hämeessä

Moni opiskelija etsii asuntoa heti opiskelupaikan varmistuttua.

opiskelija-asunnot
mies lukee pääsykokeisiin kirjastossa
Pääsykoetulosten julkistaminen on saanut uudet opiskelijat liikkeelle opiskelija-asuntomarkkinoilla.AOP

Opiskelija-asuntojen hakemisessa eletään yhtä vuoden kiireisimmistä kausista. Viimeisetkin korkeakoulut julkaisivat opiskelijavalintojen tulokset viime viikolla.

Mahdollisen opiskelija-asunnon hankinnassa ja etsimisessä kannattaa olla liikkeellä mahdollisimman pian.

– Vielä ei ole myöhäistä, kannattaa kuitenkin toimia nopeasti. Tarjoustilanne saattaa muuttua nopeasti ja asunnot vuokrataan aina varausvuorossa seuraavalle. Tarjottu asunto on hyvä ottaa vastaan ilman viivytyksiä, kertoo markkinointipäällikkö Piia Jokiaho Lahden Talot Oy:stä.

Yksiöistä on pulaa

Valtaosa opiskelijoista toivoo saavansa asunnokseen yksiön. Hämeenlinnan opiskelija-asuntosäätiön toiminnanjohtajan Päivi Orkolan mukaan viime viikkojen aikana säätiölle on saapunut noin 200 hakemusta, joista selvästi suurin osa on yksiöihin.

Hämeen alueella yksiöitä on kuitenkin vähän tarjolla ja asunnon saadakseen hakijan on mahdollisesti joustettava hakukriteereistä.

– Kanta-Hämeessä kaikille opiskelijoille pystytään takaamaan asunto syksyksi. Mikäli kuitenkin pitää kynsin ja hampain kiinni yksiö-toiveesta, emme välttämättä pysty tätä lupausta pitämään, toteaa Orkola.

Myös Lahdessa soluasuntojen kysyntä on laskenut viime vuosina selvästi.

– Opiskelijat toivovat yksiöitä, jotka sijaitsevat keskustan tuntumassa ja lähellä kampusalueita, kertoo Piia Jokiharju.

Esimerkiksi Hämeenlinnassa on tällä hetkellä vapaana paikka joko yksiöstä tai solusta noin 250 asuntoa etsivälle opiskelijalle.

Lahdessa uudistetaan opiskelijoiden asuntoja

Lahden talojen opiskelija-asuntokantaa ollaan uudistamassa reippaalla tahdilla. Laatikkotehtaankadulle ja Niemen Kampusreitin varrelle ollaan rakentamassa uusia opiskelijataloja, jotka valmistuvat alkuvuodesta 2021.

Tammikuussa 2020 käynnistyy Svinhufvudinkadun opiskelijatalon peruskorjaus ja samalle kadulle on suunnitteilla myös uudisrakennus opiskelija-asumiseen.