Hyppää sisältöön

Viljelijä: Hurja hedelmämäärä voi koitua nyt luumupuiden kohtaloksi

Luumusadosta saattaa tulla tänä vuonna jopa ennätyksellisen suuri.

Luumupuut ovat nyt paikoin pullollaan raakileita. Kuva: Simo Tommola

Tommolan tilalla Leivonmäellä kasvaa tuhansia hedelmäpuita. Omenaa, luumua ja kirsikkaa viljellään yhteensä noin seitsemän hehtaarin alalla.

Luumupuissa on raakileita nyt niin runsaasti, että puut kaipaavat raakileharvennusta.

– Ilman harvennusta oksat voivat katketa sadon painosta ja hedelmät jää pieniksi eli niistä ei tule niin isoja kuin ne voisivat olla. Sadon rasitus saattaa olla jopa niin kova, että se tappaa puun, kun se käyttää kaiken voimansa hedelmän tekoon, niin puu voi olla seuraavana vuonna kuollut, kuvailee viljelijä Simo Tommola.

Raakileharvennusta saattavat Tommolan mukaan tänä kesänä kaivata myös omenapuut.

– Kokonaissato ei välttämättä siitä pienene, vaikka harventaa reilusti. Se voi tietysti tuntua hurjalta tähän aikaan ottaa puolet raakileista pois.

Hyvien hedelmäsatonäkymien taustalla vaikuttaa muun muassa viime kesän runsas lämpö ja valo.

Puilla on ollut voimaa kukkia runsaasti ja pölytyskin onnistui aika hyvin.

– Kelitkin ovat olleet hedelmäpuiden kannalta kohdallaan. Nyt on luumuja niin hirveästi, että ei ole nähty vuosikausiin. Sato on varmaan lähellä ennätystä. Harvoin on näin paljon raakileita. Siinä mielessä kaikki näyttää hyvältä. Kuivuus on tosin meillä vähän vaivannut, vettä tarvittaisiin.

Tommola ennakoi, että hedelmäpuiden sato kypsyy Keski-Suomessa tänä kesänä hieman tavallista aiemmin. Myös hedelmien laatu vaikuttaa tässä vaiheessa hyvältä.

– Lähipäivien ja viikkojen sää ratkaisee paljon. Jos ei tule sadetta, niin puita kannattaa kotipuutarhassakin kastella, vinkkaa Tommola.

.
.