"O Finlandosina" tunnetusta Teemu Lehtisestä tuli Kreikan ensimmäinen ulkomaalainen kuntapoliitikko – hänen tukemansa puolueen ennustetaan voittavan parlamenttivaalit

Keskustaoikeistolaisen Uuden demokratian odotetaan voittavan Kreikan parlamenttivaalit sunnuntaina.

Kreikka
Teemu Lehtinen istuttaa oliivipuuta
Teemu Lehtinen teki Kreikan ensimmäisen hiilidioksidineutraalin vaalikampanjan kunnallisvaaleissa istuttamalla oliivipuita päästöjen sitomiseksi.Sara Saure

ATEENA. O Finlandos eli suomalainen on Ateenan eteläisellä rannikolla Voulassa pitkään asuneen Teemu Lehtisen tavaramerkki.

Lehtinen tuli valituksi toukokuussa pitkälti suomalaisuudellaan paikalliseen kaupunginvaltuustoon. Tiettävästi hän on pääsi tehtäväänsä ensimmäisenä ei-kreikkalaisena EU-kansalaisena.

– Olen tehnyt suomalaisuudesta voimavaran, koska kukapa ei täällä tietäisi suomalaisten koulujen ja yhteiskunnan toimivuutta sekä demokratian ja yleisen järjestyksen tasoa, Lehtinen sanoo.

Yli vuosikymmenen Kreikassa asunut Lehtinen on paikallinen julkkis. Kun häntä kuvataan juttua varten rannalla, ohikulkija tulee taputtamaan selkään.

– Teemusta tulee seuraava apulaispormestari, tämä sanoo.

Odotukset ovatkin kovat, kun Lehtinen aloittaa varsinaisen valtuustotyönsä syksyllä.

Ennen Kreikkaan muuttoa Lehtinen ehti toimia brittimepin avustajana Strasbourgissa. Hän ehti seurata pitkään EU-politiikkaa myös Brysselissä, missä hän myös kuuluu kokoomuksen jäsenyhdistykseen.

Kreikkaan Lehtistä ei ole tuonut kuitenkaan politiikka, vaan kreikkalainen vaimo.

Kokoomuksen sisarpuolue näyttää nousevan valtaan

Kaupunginvaltuustoon Lehtinen eteni keskustaoikeistolaiseen Uusi demokratia -puolueeseen kuuluvan pormestarin vaalilistalta. Puolue elää nyt kiinnostavia aikoja.

Uusi demokratia palaa hyvin todennäköisesti vallankahvaan Kreikassa sunnuntaina järjestettävissä parlamenttivaaleissa. Mielipidemittauksissa Uusi demokratia lähentelee kannatusta, joka mahdollistaisi hallituksen muodostamisen yksin.

Uusi demokratia on Suomen kokoomuksen sisarpuolue.

Velkakriisin aikaisia suuria tunteita ei Kreikassa ole näiden vaalien aikaan ollut ilmassa. Ihmisiin näyttää nyt vetoavan Uuden demokratian matalan profiilin vaalikampanja.

– Äänestäjät kaipaavat vaihtoehtoa aiemmalle repivälle politiikalle sekä rehellisempää vuorovaikutusta kansalaisten ja poliitikkojen välillä, Lehtinen pohtii.

Viimeksi Uusi demokratia oli hallitusvastuussa neljä ja puoli vuotta sitten. Tuolloin kreikkalaiset hylkäsivät puolueen Kreikan lainaohjelman noudattamisen vuoksi. Kansalaiset äänestivät tilalle vasemmistolaisen Syrizan.

Syrizan tärkein vaalilupaus oli lainaohjelmien lopettaminen, mutta toisin kävi. Pääministeri Alexis Tsipras joutui kuitenkin myöntymään jo kolmanteen hätäohjelmaan, jonka mukanaan tuoma tiukka verotus kuritti eritoten keskiluokkaa.

Teemu Lehtinen siivoaa rantaa
Teemu Lehtinen on osallistunut alueensa rantojen siivoukseen. Hän haluaa herättää suomalaisena keskustelua yksityisten ja julkisten valintojen ympäristövaikutuksista. Sara Saure

Syrizaa rangaistaan myös siitä, että sen lupaama todellinen poliittinen muutos – kuten korruption kitkeminen – jäi toteutumatta.

Nyt vasemmistoa uhkaa sama kohtalo kuin keskustaoikeistoa vuonna 2015.

Teemu Lehtinen ei ole varma, äänestävätkö kreikkalaiset vihdoin jonkun puolesta vai jotain vastaan.

– Luulen, että tässä on yhä vastaan äänestämistä. Ihmiset ovat olleet aika tyytymättömiä Syrizaan jo useamman vuoden ajan.

"Jokainen yrittäjä tuntee nahoissaan verotaakan"

Tiukat lainaohjelmat määrittivät Kreikan talouspolitiikkaa kahdeksan vuoden ajan. Viimeinenkin niistä päättyi vuosi sitten. Nyt puolueiden on kyettävä jälleen omannäköiseen politiikkaan.

Uusi demokratia ja Syriza ovat molemmat lupailleet kreikkalaisille talouskasvua, työpaikkoja ja veronkevennyksiä.

Keskustaoikeisto näyttää onnistuneen vakuutteluissaan paremmin lupaamalla yrittäjille nopeaa ja tuntuvaa yritysverotuksen laskemista.

– Jokainen yrittäjä tuntee tällä hetkellä nahoissaan verotaakan. Etenkin kun iso osa veroista on maksettava vuoden alussa, ennen kuin ensimmäistäkään euroa on tilillä, Lehtinen selittää

.

Teemu Lehtinen
Teemu Lehtinen aloittaa syyskuussa tehtävät kolmesta kaupungista koostuvan asuinalueensa kaupunginvaltuustossa. Äänioikeutettuja alueella oli 42 000. Sara Saure

Suomalainen ehdottaa totuuskomissiota

Uuden demokratian ehkä vaikein tehtävä on palauttaa kreikkalaisten luottamus.

Puolue ryvettyi 2000-luvun alussa korruptioskandaaleissa. Se oli Kreikan toisen valtapuolueen, sosialistisen Pasokin ohella syyllinen velkakriisiin huonolla taloudenpidolla.

Ovatko kreikkalaiset valmiit antamaan kaiken anteeksi?

– En usko, että kukaan on tyytyväinen siihen, että menneisyyttä ei ole perattu. Eikä Uusi demokratia varmasti omiaan syytä, Lehtinen arvioi.

Hänen mielestään Pasokin ja Uuden demokratian toimet ennen talouskriisiä tulisi tutkia, vaikka se olisi ikävää monille poliitikoille, yrittäjille ja kansalaisillekin.

Kreikan poliittisen hyvä veli -järjestelmän rikkominen vaatisi tunnustusta, keskustelua ja anteeksiantoa. Lehtinen haluaisi Kreikkaan taloudellisen totuuskomission setvimään velkakriisiin johtaneita asioita.

Jonkinlaista ryhdistäytymistä puolueissa on jo havaittavissa.

Pasokin luhistuttua vuoden 2015 vaaleissa sen seuraaja, sosiaalidemokraattinen Muutosliike on painottanut uutta moraalia ja noussut maan kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi.

”Puolueita on käytävä läpi kuin kirsikoita kaupassa”

Uuden demokratian vaarana on, että puolueen sisäiset vanhat ryhmät toistavat aiemmat virheet, jos puolue nousee valtaan.

Lehtinen uskoo, että Uusi demokratia pystyy erottumaan menneisyydestä uuden puheenjohtajansa avulla. 51-vuotias Kyriakos Mitsotakis on johtanut puoluetta vuodesta 2016.

Harvardin ja Stanfordin huippuyliopistoissa opiskellut Mitsotakis kuuluu yhteen Kreikan vanhoista poliittisista valtadynastioista. Hänen isänsä Konstantinos Mitsotakis oli aikoinaan 1990-luvun alussa pääministeri.

Kyriakos Mitsotakis on edeltäjiään paitsi nuorempi, myös liberaalimpi talouspolitiikassa ja arvokysymyksissä.

Kyriakos Mitsotakis
Keskustaoikeistolaisen Uusi Demokratia -puolueen puheenjohtaja Kyriakos Mitsotakis kampanjoi toukokuussa eurovaalien alla. Alexandros Vlachos / EPA

Hänen edukseen voi katsoa suhteet EU-tahoihin.

Mitsotakisin henkilökohtaisesti tavattuaan Lehtiselle on jäänyt vaikutelma asiaorientoituneesta ja uudistusmielisestä johtajasta. Sellaisesta, joka ei tee epärealistisia vaalilupauksia kuten tapana on ollut.

– Lupaukset on nyt varovaisesti annettu. Niitä on vähemmän kuin koskaan aiemmin, Lehtinen tähdentää.

Pian ratkeaa, minkä tien kreikkalaiset seuraavaksi neljäksi vuodeksi valitsevat. Teemu Lehtisellä on siihen eräs ehdotus.

– Jos täällä käytäisiin puolueita ja ehdokkaita läpi samalla huolella kuin kirsikoita kaupassa, maa olisi varmasti paremmassa tilanteessa.

Lue lisää:

Kreikkalaiset kaipaavat vakautta ja talouskasvua kurjien vuosien jälkeen – viisi poimintaa Kreikan valmistautumisesta ennenaikaisiin parlamenttivaaleihin

Vasemmistolaiselle Syrizalle povataan tappiota Kreikan EU-vaaleissa – "Kansa köyhtyi", kritisoi puolueen entinen kannattaja