Britannian kuningashuoneen nuorin kastetaan lauantaina – viisi syytä, miksi Archie-vauva on merkittävä pieni mies

Hyviä uutisia: Lauantaina kastettava Archie Harrison Mountbatten-Windsor on ilon ja toiveikkuuden merkki niille, jotka toivovat brittimonarkian modernisoituvan.

Vanhemmat, herttuatar Meghan ja prinssi Harry esittelivät Archie Harrison Mountbatten-Windsoria 8. toukokuuta. Kuva: AOP

Lauantaina kastettava (siirryt toiseen palveluun) Archie-vauva ei tätä tiedä, mutta hän saattaa olla merkittävä vaikuttaja jo syntymästään.

Ei siksi, että hän on kuninkaallinen (ja suloinen), vaan siksi, että Archie saattaa jo olemassaolollaan muuttaa brittien kuningashuonetta modernimpaan suuntaan. Tässä viisi syytä, miksi.

1. Archie syntyi "salaa" ja kastetaan "salaa"

Kukaan ei tietenkään synny salaa, mutta Archie-vauva syntyi kuninkaallisittain yksityisissä olosuhteissa.

Hänen vanhempansa, prinssi Harry ja herttuatar Meghan olivat päättäneet etukäteen, että syntymä on mahdollisimman yksityinen perhetapahtuma, ei paparazzibileet. Yksityiskohdat Archien lasketusta syntymäajasta ja suunnitellusta syntymäpaikasta (se oli lopulta Portlandin sairaala) pidettiin etukäteen salassa.

6. toukokuuta syntynyt Archie esiteltiin julkisuudessa vasta kaksi päivää syntymän jälkeen.

Esimerkiksi herttuatar Catherinen ja prinssi Williamin lapset ovat syntyneet kuninkaallisten suosimassa St. Maryn sairaalan hintavaksi (siirryt toiseen palveluun) kuvatulla yksityisellä synnytysosastolla. Vauva on esitelty julkisesti vain tunteja syntymän jälkeen.

Herttuatar Kate esiintyi vain tunteja synnytyksen jälkeen kuvaajille. Archien äiti Meghan ei tähän ryhtynyt.

Myös Archien ristiäiset Windsorin linnassa lauantaina ovat yksityinen tapahtuma. Kastepappina toimii Canterburyn arkkipiispa.

Se on jo nostattanut keskustelua kuninkaallisten asemasta.

Verovaroilla elävien kuninkaallisten toiveet yksityisyydestä ovat ärsyttäneet monia (siirryt toiseen palveluun), varsinkin brittilehdistössä. Asiaa ei auta, että Meghanin ja Harryn kodin remonttiin Windsorissa on käytetty 2,7 miljoonaa euroa veronmaksajien rahaa.

Kuninkaallisia seuraava Penny Junor ehätti jo kommentoimaan, että kuninkaalliset eivät voi syödä kakkuaan ja säästää sitä.

– Joko he elävät täysin yksityisesti, maksavat oman talonsa ja katoavat näkyvistä tai pelaavat peliä niin kuin sitä kuuluu pelata, hän kirjoitti Sunday Timesissä.

2. Archiella ei ole, ainakaan vielä, kuninkaallista titteliä

Archien virallinen nimi on komea: Archie Harrison Mountbatten-Windsor. Kuninkaallisessa maailmassa huomattavaa kuitenkin on, että Archielta puuttuu ainakin toistaiseksi kuninkaallinen titteli.

Lehtiraporttien mukaan (siirryt toiseen palveluun) syy on, että Meghan ja Harry haluavat kasvattaa lapsensa niin tavallisesti kuin mahdollista. Jos ja kun isoisä-Charlesista tulee kuningas, Archienkin nimeen on tarkoitus lisätä kuninkaallinen titteli.

Archien oma nimikin on perinteitä rikkova ja rento (siirryt toiseen palveluun) lyhennys komeammasta Archibaldista.

Harry ja hänen poikansa ovat kruununperimysjärjestyksessä kauempana kuin Harryn veli William. Niinpä Harryn perheelle sallitaan enemmän vapauksia kuin Williamin perheelle.

3. Archien perhe on kansainvälinen

Archie on ensimmäinen amerikkalais-brittiläinen, jolla on teoreettinen mahdollisuus nousta Britannian hallitsijaksi. Archie on kruununperimysjärjestyksessä seitsemäs. Hänen edellään ovat isoisä Charles, setä William, tämän kolme lasta ja isä-Harry.

Lisäksi Archien äiti Meghan on tummaihoisen äidin ja valkoihoisen isän tytär. Brittimonarkian historiassa tämäkin on merkillepantava asia.

Monikulttuurisuuteen viitattiin jo Meghanin ja Harryn häissä toukokuussa 2018. Paikalle oli kutsuttu monikulttuurisuuden puolestapuhujana tunnettu episkopaalipiispa Michael Curry, jonka värikäs esitys melkein varasti koko show'n.

4. Archie matkailee jo nuorena

Kesäkuun loppupuolella kerrottiin, että Archie tekee ensimmäisen ulkomaanmatkansa jo tänä vuonna. Sussexin herttuaperheen on tarkoitus matkustaa Etelä-Afrikkaan myöhemmin tänä vuonna.

Tarkkaa aikaa ei ole kerrottu, mutta Expressin mukaan (siirryt toiseen palveluun) matka saattaa olla lokakuussa. Jos näin on, Archie olisi noin viisi kuukautta ja kenties nuorin kuninkaallinen vauva virallisella ulkomaanmatkalla.

Archie-vauva on määrä kastaa lauantaina. Kuva: Domic Lipinski / EPA

5. Archie saattaa saada melkein "tavalliset" kummivanhemmat

Brittihovi on ilmoittanut, että Archie-vauvan kummivanhempia ei kerrota julki. Spekulaatioita se ei tietenkään vähennä tai estä.

Herttuatar Meghan osallistui torstaina Wimbledonin tennisturnaukseen vanhojen opiskelukavereidensa Lindsay Rothin ja Genevieve Hillisin kanssa. Ainakin Express-lehti pohti heti (siirryt toiseen palveluun), olivatko seuralaiset tulevat kummitädit.

Mirrorin kuninkaallistuntija tviittasi, että jos naiset ovat kummiehdokkaita, salassa pysyminen ei oikein suju heiltä.

Kummiveikkauksissa (siirryt toiseen palveluun) ovat olleet vahvoilla myös äiti-Meghanin hyvä ystävä, stylisti Jessica Mulroney ja isä-Harryn ystävä Charlie Van Straubenzee, molemmat suurin piirtein tavallisia kuolevaisia, eivät siis kuninkaallisia tai hyperjulkkiksia.

Veikkauksissa ovat tosin pyörineet esimerkiksi (siirryt toiseen palveluun) tennistähti Serena Williamsin ja Lesothon prinssin nimet. Lisäksi ilmaan on heitetty (siirryt toiseen palveluun) nimet Barack ja Michelle Obama.

Kummipohdinnoissa on ollut myös (siirryt toiseen palveluun) prinssi Harryn serkku Zara Tindall, koska hänetkin on kasvatettu ilman titteliä kuninkaallisuuden "ulkokehällä".

Voiko vapaus olla haitta?

Mikään yllä mainittu ei tietenkään tarkoita, että Archie-vauva olisi iloisesti vapaana kasvava "tavallinen" lapsi. Hän on syntynyt perheeseen, jossa raha ja mahdollisuudet ovat valmiina – mutta niin ovat toisaalta myös median kamerat ja monarkian vaatimukset.

Hyvällä tuurilla pieni Archie saattaa kuitenkin saada pieniä serkkujaan enemmän valinnanvapauksia. Samalla hän ehkä ottaa pikkirikkiriikkisen askeleen lähemmäksi muiden brittien elämää ja ymmärtää sitä paremmin. Se tuskin on haitaksi monarkialle tai valtiolle.