Hyppää sisältöön

RKP sai runnottua Vaasaan laajan päivystyksen sairaalan, mutta ei valtion miljoonaa sen kuluihin – rahoitus ministeri Henrikssonille yllätys

Hallitusohjelmaan kirjattu Vaasan miljoona valuu kaikille kunnille.

Vaasan keskussairaalan Y-talo. Kuva: Tuomo Rintamaa / Yle

Ruotsalaisen kansanpuolueen pitkäaikainen tavoite toteutuu. Hallitusohjelman mukaan Vaasan keskussairaala saa laajan päivystyksen statuksen. Erillistä rahaa Vaasalle ei sen sijaan ole luvassa, vaikka hallitusohjelman perusteella niin voisi luulla.

Vaasaan on nyt rakennettava sekä neurologian että suun terveydenhuollon päivystys.

Kustannukset päivystyksen laajennuksesta ovat noin yksi miljoona euroa.

Hallitusohjelman liitteistä löytyy maininta, josta voisi luulla, että Vaasan keskussairaala saa laajan päivystyksen rakentamiseen siihen tarvittavan miljoonan. Näin ei kuitenkaan ole.

Tässä ote hallitusohjelmasta:

Kuva: Mikko Airikka / Yle

Hallitusohjelman kirjaus tarkoittaa sitä, että peruspalvelujen valtionosuuksia lisätään yhdellä miljoonalla. Yksi miljoona jakautuu kaikkien Suomen kuntien kesken.

– Tässä palautetaan edellisen hallituksen kaudella tehdyistä 350 miljoonan säästöistä kuntien valtionosuuksiin yksi miljoona, sosiaali- ja terveysministeriön lääkintöneuvos Timo Keistinen sanoo.

Vaasan sairaanhoitopiirin alueen kunnat saavat yhdestä miljoonasta sen osuuden, mikä niille valtionosuuksien laskentakaavan mukaan kuuluu. Karkeasti arvioiden summa ei ole juuri mitään, joitakin kymmeniä tuhansia euroja. Vertailun vuoksi pelkästään Vaasan kaupungin käyttömenot olivat viime vuonna melkein puoli miljardia euroa.

RKP:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sanoo, että hänelle on yllätys, että summa menee kaikille Suomen kunnille.

– Se on ihmeelllinen tapa käsitellä ja laskea tätä asiaa. Hallitusohjelmassa summa on osoitettu nimenomaan Vaasan keskussairaalan muuttamiseksi laajan päivystyksen sairaalaksi, ministeri Henriksson näkee.

Vaasan keskussairaalassa ollaan tyytyväisiä – kustannukset eivät ole ongelma

Vaasan keskussairaalassa ollaan tyytyväisiä pääsystä 12 muun laajan päivystyksen sairaalan joukkoon.

– Olemme erittäin tyytyväisiä keskussairaalan uudesta asemasta. Alueen väestö on ollut sielullaan ja sydämellään yhteisessä hankkeessa mukana ja tehnyt sen eteen paljon työtä esimerkiksi kansalaisaloitteen muodossa, sairaanhoitopiirin johtajan sijainen, johtava ylihoitaja Arja Tuomaala sanoo.

Hänen mukaansa tulevat lisäkustannukset eivät ole ongelma, vaan niihin varaudutaan tulevassa budjetissa.

– Imagollinen muutos on tärkeä, Tuomaala sanoo.

Samaa sanoo lääkintöneuvos Timo Keistinen. Kyse on enemmän psykologiasta kuin muusta.

– Sairaalan muutos laajan päivystyksen sairaalaksi voi olla psykologisesti merkittävä alueen väestölle, henkilökunnalle ja myös päättäjille, Keistinen sanoo.

Vaasa liittyy 12 sairaalan joukkoon

Terveydenhuoltolaki velvoittaa laajan päivystyksen sairaaloita pitämään yllä runsaan 10 erikoisalan päivystyksen. Sairaaloita on tällä hetkellä 12 : Helsingin, Turun, Tampereen, Kuopion ja Oulun yliopistosairaalat sekä keskussairaalat Lahdessa, Lappeenrannassa, Porissa, Seinäjoella, Jyväskylässä, Joensuussa ja Rovaniemellä.

Mikäli sairaala ei kuulu laajan päivystyksen sairaalaan joukkoon, se saa käytännössä määritellä päivystyksen laajuutensa itse, sen mukaan mitä alueen väestö tarvitsee.

Vaasan sairaalan asemasta on kiistelty oikeastaan syksystä 2015 asti. Asia oli puitavana eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa sekä 2016 että 2018.

Viimeisinä töinään edellinen eduskunta äänesti nurin keskussairaalan laajan päivystyksen puolesta tehdyn kansalaisaloitteen viime keväänä.

Vaasaa koskeva terveydenhuoltolain pykälämuutos lähtee lausunnolle todennäköisesti ensi viikolla.

Juttua täsmennetty klo 16.25: Terveydennhuoltolain pykälämuutos lähti lausunnolle jo tänään.

Lue myös:

Suvi Piispasella on ollut sama lääkäri aina – Hoitosuositusten isä Ilkka Kunnamo haluaa omalääkärin jokaiselle: "Säästää aikaa ja rahaa"

Analyysi: Hallitusohjelma lupaa hoitoonpääsyn viikossa – voiko se olla totta?