Lahden Liipolan kerrostalopalo ajaa kymmenet asukkaat pitkään evakkoon – korjaustyöt alkavat pikimmiten

Palo saatiin sammutettua tiistaina päivällä, ja katolla on alettu tehdä raivaustöitä. Kotinsa menettäneille asukkaille järjestetään tietoa ja apua.

tulipalot
Palaneita kattorakenteita
Tulipalon aiheuttamat vauriot näkyvät talon katolla.Jari Laaksonen

Lahden Liipolassa kerrostalopalossa pahiten vahingoittuneiden asuntojen asukkaat saattavat päästä takaisin koteihinsa vasta kesän jälkeen. Eilen illalla syttyneen tulipalon ja sammutusveden aiheuttamat vahingot ovat suurimmat 30–40 asunnossa.

Isännöitsijä Eero Vesasen mukaan tilannetta kartoitetaan vakuutusyhtiön ja kuivatusta tekevän yrityksen kanssa. Korjausaikataulusta ei ole tarkkaa tietoa.

– Olettaisin, että kuukausi tai kaksi menee ainakin, että pahimmat asunnot ovat kunnossa. Kyllä tämä kesä siinä menee, Vesanen arvelee.

Tulipalo Liipolassa
Kuvaus ja editointi: Juha-Petri Koponen / Yle

Kahdessa rapussa asunnot ovat kokonaan pois pelistä, yhdessä rapuista noin puolet asunnoista on asuinkelpoisia. Kahden rapun asunnot säästyivät kokonaan vahingoilta.

Pelastuslaitos sai loput palosta sammutettua tiistaina puolilta päivin. Rakenteita piti purkaa käsin, jotta minnekään ei jäänyt piiloon palopesäkkeitä.

Vahingoittuneita kattorakenteita alettiin purkaa ja kastuneiden tilojen kuivatusta käynnistää tiistaina iltapäivällä. Kun palojätteet on saatu siivottua pois, paikalle tuodaan rakennustelineet ja talo huputetaan korjaustöiden ajaksi.

Sosiaalipäivystys paikalle

Luhtikatu 3:n asukkaille järjestetään keskiviikkona aamupäivällä tiedotustilaisuus. Paikalle tulee ihmisiä myös SPR:stä ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä.

Hyvinvointiyhtymä on myös avannut päivystävän puhelinnumeron Luhtikadun tulipalossa vaurioituneen talon asukkaille. Yhtymän sosiaalityön edustaja on tiistaina päivällä tavattavissa palopaikalla. Tarkemmat tiedot yhtymän tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Akuuttia apua asukkaat saavat sosiaalipäivystyksestä ja vakuutusyhtiöltä. Lahden kaupungin vuokrataloyhtiö, Lahden Talot, on lupautunut käsittelemään kiireellisinä Luhtikatu 3:n asukkaiden asuntohakemukset.

Lue myös: 50 asukasta evakuoitiin Lahdessa kerrostalopalon alta – video näyttää rajun palon liekit katolla