Mitä suomalaiset mepit haluavat uudessa parlamentissa tehdä? Ilmasto ja talous tärkeimpinä asialistalla Ylen kyselyssä

Työnsä juuri aloittanut Euroopan parlamentti äänestää tänään uudesta puheenjohtajastaan.

europarlamentaarikot
Euroopan parlamentin avajaisistunton Strasbourgissa 2. heinäkuuta 2019.,
Uuden Euroopan parlamentin avajaisistunto järjestettiin tiistaina Strasbourgissa Ranskassa. Frederick Florin / AFP

BrysselSuomen uudet euroedustajat haluavat keskittyä ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja talouskysymyksiin, kertoo Ylen tekemä kysely.

Parlamentti päättää tällä viikolla, mihin valiokuntiin mepit sijoittuvat.

Valiokuntapaikat määräävät Euroopan parlamentissa pitkälti sen, mihin asioihin yksittäinen euroedustaja pystyy käytännössä vaikuttamaan.

Yle kysyi kaikilta Euroopan parlamenttiin valituilta suomalaisilta tavoitteista ja vaikuttamishaluista. Vain perussuomalaisten Teuvo Hakkarainen jätti vastaamatta kyselyyn.

Kysely mepeille, Sirpa Pietikäinen, Miapetra Kumpula-Natri ja Henna Virkkunen

Kyselyssä suomalaismeppien suosikkivaliokuntia olivat ympäristövaliokunta ja teollisuusvaliokunta, jotka molemmat saivat viisi mainintaa.

Ympäristöasioista monia kiinnostaa nimenomaan ilmastonsuojelu.

– Toiveeni on valiokunta, jossa pääsen työskentelemään ilmaston kanssa. Myös ihmisoikeudet koen tärkeäksi ja kiinnostavaksi, sanoi esimerkiksi vasemmistoliiton uusi meppi Silvia Modig.

Kysely mepeille: Heidi Hautala, Petri Sarvamaa ja Elsi Katainen

Modigin ohella ympäristövaliokuntaan haluavat Ville Niinistö (vihr.), Sirpa Pietikäinen (kok.), Nils Torvalds (r.) ja Mauri Pekkarinen (kesk.).

Keskustan uusi euroedustaja, entinen kauppa- ja teollisuusministeri Pekkarinen aikoo toisaalta keskittyä elinkeinoelämän kysymyksiin.

– Teollisuus, pk-yrittäjyys, uusiutuva energia ja aluepolitiikka sekä integraation syventämisen vastustaminen, listaa Pekkarinen asioita, joihin hän haluaa parlamentissa vaikuttaa.

Kysely mepeille Silvia Modig, Ville Niinistö ja Nils Torvalds
Leena Luotio / Yle

Pekkarisen ykkösvaihtoehto on kuitenkin teollisuusvaliokunta, johon pyrkivät myös Miapetra Kumpula-Natri (sd.), Henna Virkkunen (kok.), Torvalds ja Niinistö. Jokainen euroedustaja kuuluu yleensä yhteen valiokuntaan varsinaisena jäsenenä, ja noin kahteen varajäsenenä.

Suomen 13 mepistä seitsemän oli mukana jo viime kaudella ja kuusi on uusia. Keski-ikä on hieman laskenut viime kauden alun 57 vuodesta 55:een.

Koko parlamentti muuttui vaaleissa hieman naisvaltaisempaan suuntaan. Uuden parlamentin edustajista 40 prosenttia on naisia, kun viime kauden alussa osuus oli 37 prosenttia. Parlamentissa on kaikkiaan 751-jäsentä.

Vaaleissa parlamenttia pyyhki luuta: aivan uusia kasvoja mepeistä on 61 prosenttia.

Kysely mepeille Laura Huhtasaari ja Mauri Pekkarinen

Demarimeppi Eero Heinäluoma aikoo pyrkiä talousvaliokuntaan ja budjettivaliokuntaan. Valiokuntajäsenyydet selviävät loppuviikosta.

Heinäluoma on valittu myös parlamentin S&D-puolueen 11-jäseniseen johtoryhmään. Hän on puolueen rahastonhoitaja.

– Jäsenyys antaa mahdollisuuden vaikuttaa koko parlamentin agendaan ja demarien kannanmuodostukseen. Olen hyvin iloinen, että uutena meppinä pääsin heti ryhmän johdon työhön mukaan, Heinäluoma sanoo.

Parlamentin johtotehtäviin tai koordinaattoreiksi kertovat pyrkivänsä suomalaismepeistä alle puolet eli Heidi Hautala, Petri Sarvamaa, Elsi Katainen, Miapetra Kumpula-Natri ja Nils Torvalds.