Uusi hallitus ei aio muuttaa kiisteltyä jätevesilakia – remontti tehtävä lokakuun loppuun mennessä, kunta voi myöntää lisäaikaa

Perussuomalaisten työmies Matti Putkonen lietsoi puolueväkeä "paskalakikapinaan" viikonloppuna.

jäteveden käsittely
Mökki järven rannalla.
Lakia haja-asutusalueiden jätevesistä on muutettu jo kolmesti.Seppo Nykänen / Yle

Kansliapäällikkö Hannele Pokan mukaan ympäristöministeriössä ei valmistella muutoksia nyt voimassa olevaan haja-asutusalueiden jätevesilakiin. (siirryt toiseen palveluun)

Asia nousi esille sunnuntaina perussuomalaisten puoluekokouksessa Tampereella, kun puolueen työmies Matti Putkonen lietsoi puoluetovereitaan "paskalakikapinaan". Putkonen lupasi puoluetoimiston toimittavan asiaa liittyvää materiaalia niille, jotka sellaista tarvitsevat.

Pokan mielestä mitään syytä ruveta muuttamaa samaa lakia jo neljättä kertaa ei ole. Jo aiemmilla muutoksilla on lievennetty ja osin vapautettu esimerkiksi omakotitalossa asuvia vanhuksia jätevesiremonteilta.

Sen sijaan Pokka kannustaa kaikkia, jotka eivät vielä ole omaa remonttiaan aloittaneet, ottamaan yhteyttä kotikuntaan ja hakemaan jatkoaikaa. Nykylain mukaan remontti pitää tehdä lokakuun loppuun mennessä, mutta kunta voi myöntää lisäaikaa.

Ei esillä hallitusneuvotteluissa

Pokan mukaan jätevesilaki ei hänen tietojensa mukaan ollut esillä hallitusneuvotteluissa ja samaa sanovat myös SDP:n ja vihreiden ministerien avustajat. Hallitusohjelmassa laista ei sanota sanaakaan.

Laki on alunperin vuodelta 2003 ja sitä on hartaasti vastustettu alusta asti. Lakia on jo lievennetty ja tuoreimmat muutokset tulivat voimaan 2017. Siihen versioon liittyvä kahden vuoden siirtymäaika umpeutuu lokakuun lopussa.

Laki on synnyttänyt paljon väärinkäsityksiä ja johtanut usein myös ylimitoitettuihin remontteihin. Esimerkiksi muutoksia ei tarvita kesämökkiin, jossa on kantovesi ja ulkohuussi.

Lisää aiheesta:

Kello tikittää: jätevesiremontti tekemättä 114 000:lta – katso kartasta tilanne seudullasi

Ministeriö: Jätevesiremonteille ei heru jatkoaikaa – Lähes 100 000 rantamökkiä tai muuta kiinteistöä jätevesiremontin tarpeessa