Uudet asunnot kiinnostavat opiskelijoita Lapissa – kallis vuokrakaan ei ole este

Kemissä on huomattu, että opiskelija-asuntosäätiön kohteet kiinnostavatkin nyt vain mattimyöhäisiä.

opiskelija-asunnot
Keittiövälineitä pakataan muuttolaatikkoon.
Yhä useampi opiskelija kaipaa yksiön rauhaa. Myös pienet kaksiot ovat kysyttyjä.Tiina Jutila / Yle

Lapissa opiskelijat näyttävät valikoivan asuntonsa entistä tarkemmin. Opiskelijoiden asunnonhaku on nyt kiivaimmillaan. Yksiöt ja pienet kaksiot ovat nyt opiskelijoiden suosikkikohteita. Kimppakämppiä vuokrataan yhä vähemmän.

Esimerkiksi Kemissä suosittuja ovat nyt uudet kohteet. Keskusta asuinalueena kiinnostaa.

– Hyväkuntoiset menevät ensimmäisenä, sanoo myyntineuvottelija Esa-Pekka Aho OP Koti Kemi Oy:stä.

Uudet asunnot ovat Kemissä jopa niin haluttuja, että niitä vuokrataan myös yhteisasunnoiksi.

Keskusta ja yliopiston seutu kiikarissa

Rovaniemelläkin uudet asunnot kiinnostavat monia opiskelijoita ja niistä ollaan valmiita maksamaan enemmänkin. Kaupungissa uudisasuntotarjonta on nyt runsasta. Mieluisimmat alueet ovat keskustassa tai sen lähellä ja yliopiston tuntumassa.

– Meillä suurin kysyntä on ollut nyt yliopiston lähellä olevista yksiöistä. Kyseessä on uudiskohde ja vuokra 535 euroa, kertoo vuokranvälitystä Rovaniemen Kiinteistötahkolalla hoitava Emma-Leena Kihlanki.

Kihlanki kertoo uudiskohteiden kiinnostavan ja tämän allekirjoittaa toinenkin rovaniemeläinen kiinteistövälittäjä.

– Uusiakin asuntoja menee. Kysynnän ja tarjonnan laki toimii, sanoo Kiinteistövälitys Jaakolan toimitusjohtaja Juha Jaakola.

Rovaniemellä keskustayksiön keskimääräinen hinta ylittää jo 500 euron rajan, käy ilmi Ylen Vuokrakoneesta.

Sen sijaan Torniossa opiskelijoiden kysymien asuntojen hinta on noin 400–500 euroa, kerrotaan SKV Kiinteistövälityksestä. Kemissä Arenna Oy:n välittämissä asunnoissa kipuraja on 500 euroa.

Torniossa yhä hiljaisempaa

Kemissä onkin huomattu, että opiskelija-asuntosäätiön asunnot eivät mene edes helposti vuokralle. Arenna välittää tällaista kohdetta. Opiskelijoiden kyselyitä on ollut vähän esimerkiksi viime vuoteen verrattuna. Asuntojen hakupiikki näyttää siirtyneen säätiön asuntojen kohdalla yhä enemmän heinä–elokuulle.

– Yhtäkkiä hoksataan, että aloituspäivä lähenee, tulee paniikki löytää asunto, kiinteistösihteeri Katariina Talma miettii.

Kemissä opiskelija-asuntosäätiön ainoa kohde sijaitsee keskustassa. Säätiö on myynyt Kyllikinraitilla sijaitsevat kohteensa.

Katariina Talman mukaan näyttää siltä, että opiskelijat etsivätkin asuntonsa yhä useammin yksityisiltä markkinoilta.

Torniossa opiskelijat kysyvät asuntoja ylipäätään vuosi vuodelta yhä vähemmän, sillä koulutusta on supistettu paikkakunnalta.

– Kyllä kysyntä on vähentynyt. Jo viime kesänä oli havaittavissa, ettei opiskelijoiden asunnonhaku ollut enää niin kiihkeää, sanoo myyntipäällikkö Timo Sarja SKV Kiinteistövälityksestä Torniosta.

Emme tavoittaneet opiskelija-asuntoyhtiö Domus Arctican (DAS) edustajia Rovaniemeltä tätä juttua varten. DASilla valmistuu uudiskohde yliopiston lähelle tänä kesänä.

Lisää aiheesta:

Lapin ensimmäinen korkea puukerrostalo nousee Rovaniemelle – Keloon tulee toista sataa yksiötä opiskelijoille

Opiskelijat haluavat Rantavitikalle – Domus Arctica myy kerrostalon Rovaniemen Kuntotieltä

Opiskelija asuu Kemi-Torniossa mukavasti ja halvalla – opiskelupaikkojen vähentäminen tyhjensi vuokrakämpät

Lisää tuoreimpia uutisia Lapista kätevästi mobiilissa. Lataa Ylen Uutisvahti: http://link.yle.fi/BlB (siirryt toiseen palveluun)