Toinen sanoo "mie" ja toinen "mä", mikä muu erottaa keskustan johtajakisaajat Kaikkosen ja Kulmunin toisistaan? Ainakin menokuri ja kurinpito

Vaalikonevastausten perusteella kaksikon arvomaailma eroaa ainakin eutanasian sekä verotuksen ja leikkausten suhteen.

Suomen Keskusta
Uudet ministeri vannomassa virkavalaa.
Markku Ulander / Lehtikuva

Keskustan puheenjohtajakisan kärkinimet, puolustus- ja elinkeinoministerit Antti Kaikkonen ja Katri Kulmuni ovat yksimielinen kaksikko: kumpikin haluaa, että Suomi on ilmastonmuutoksen edelläkävijä, mutta ei kieltäisi polttomoottoriautojen myyntiä tai verottaisi lihaa nykyistä enemmän.

He ovat yhtä mieltä eurosta ja Natosta, sekä siitä että sosiaali- ja terveyspalvelut pitäisi mieluummin tuottaa ensisijaisesti julkisina palveluina. Viinit maitokaupoissa ovat molemmille periaatteessa ok, ainakin 2019 eduskuntavaalien vaalikonevastausten perusteella.

Onko merkittävin ero siis se, että Kaikkonen on 45-vuotias mieskansanedustaja Tuusulasta, joka nousi ensi kerran eduskuntaan vuonna 2003, ja Kulmuni taas 31-vuotias naiskansanedustaja Torniosta?

Toinen sanoo mie, toinen mä, toinen on ehtinyt marinoitua vaalirahaskandaalissa ja tv:n tanssiohjelmassa, toinen toistaiseksi suurille yleisöille tuntemattomampi toisen kauden kansanedustaja?

– Tämä saattaa olla enemmän henkilö- kuin linjavaali, Kaikkonen myöntää.

Hän on Ylen kyselyssä pari prosenttiyksikköä Kulmunia edellä kannatuksessa

1) Kaikkonen liberaalimpi kuin Kulmuni, vai sittenkin toisin päin?

Kun vilkaisee vaalikonevastauksia, erojakin löytyy.

Ylen vaalikonedatan perusteella Kaikkonen olisi hitusen viherliberaalimpi ja Kulmuni kansalliskonservatiivisempi. Toisaalta Helsingin Sanomien vastausten perusteella tehdyllä nelikentällä Kulmuni on liberaalimpi.

Kaikkonen on esimerkiksi jokseenkin samaa mieltä Ylen vaalikoneväittämästä parantumattomasti sairaiden oikeudesta eutanasiaan, ja Kulmuni jokseenkin eri mieltä.

Grafiikka
Ylen Vaalikone, Lasse Isokangas /Yle

Myös isien ja äitien perhevapaiden jakaminen sekä kysymys kurinpidosta erottaa kaksikkoa.

Kaikkonen on jokseenkin samaa mieltä, ja Kulmuni jokseenkin eri mieltä siitä, että Suomessa tarvitaan nyt "koviakin keinoja järjestyksen ja tavallisten ihmisten puolustamiseksi".

–On ehdottoman tärkeää, että Suomi pysyy turvallisena yhteiskuntana. Tarvitsemme lainsäädännön ajantasaistamista, mutta myös lisää poliiseja, vastasi Kaikkonen vaalikoneeseen.

–Mitä tarkoittavat kovat keinot? Lainsäädäntömme on kunnossa järjestyksen ylläpitämiseksi. Kovempia rangaistuksia seksuaali- ja väkivaltarikoksista kannatan sekä poliisin läsnäoloa kauttaaltaan koko maassa, jokaisessa kunnassa, Kulmuni vastaa.

Kaikkonen asemoitui Ylen vaalikoneen vastaustensa perusteella yhtä lähelle sinisten ja Liike Nytin ehdokkaiden keskimääräisiä vastauksia kuin oman puolueensa.

Grafiikka
Ylen Vaalikone, Lasse Isokangas /Yle

Myös kysymys isien roolista lastenhoidossa hajautti heidät eri puolille janaa. Kumpikaan ei leikkaisi äitien osuutta, kuten ei hallitusohjelman mukaan tehdäkään, mutta Kulmuni jakaisi perhevapaat tasan vanhempien kesken, Kaikkonen ei.

–Tämän vuoksi uudistukseen tarvitaan rahaa, jotta isien osuutta perhevapaiden käytöstä saadaan kasvatettua, Kulmuni vastasi.

–Ei tarvitse jakaantua tasan, perheet tehkööt itse valintansa, Kaikkonen vastasi.

Siinä missä Kaikkosen vastaukset ovat 85-prosenttisesti samoja sinisten, keskustan ja Liike Nytin kanssa, Kulmunin lähimmät puolueet ovat keskusta, SDP ja siniset.

Grafiikka
Ylen Vaalikone, Lasse Isokangas /Yle

2) Kulmuni talouskysymyksissä enemmän vasemmalla

Katri Kulmuni onkin nelikentällä jonkin verran Antti Kaikkosen vasemmalla puolella: hän olisi Kaikkosta valmiimpi kiristämään verotusta kuin karsimaan menoja.

Toisaalta Kaikkonen vastasi vanhustelunhoitokohun jälkimainingeissa vastustavansa vanhustenhoidon ulkoistamista yksityisille toimijoille jyrkemmin kuin Kulmuni.

Grafiikka
Ylen Vaalikone, Lasse Isokangas /Yle

Kaikkonen myös vastasi varovaisesti kannattavansa sosiaaliturvana vastikkeetonta perustuloa, toisin kuin Kulmuni.

3) "Ryöpytystä joutuu kestämään"

Kun kerran valintaa tehdään selkeästi persoona edellä, minkälaisena johtajana ehdokkaat itsensä näkevät?

– Keskustan puheenjohtajana olisin avoin, innostava ja osallistava, Kulmuni arvioi.

–Se on selvä, että Keskustan johtaja joutuu ennemmin tai myöhemmin kestämään kovaa ryöpytystä. Sellainen pitää kestää, ja muutenkin paineensietokyvyn pitää olla kohdillaan, Kaikkonen sanoo.

Eduskuntaryhmän johdossa Kaikkonen kertoo pärjänneensä "hieman enemmän kuunnellen kuin julistaen".

–Olen luonteeltani joukkojen kokoaja. Pystyn aika hyvin yhdistämään eri laillakin ajattelevia ihmisiä. Luulen, että se taito tulisi keskustan puheenjohtajana käyttöön, sanoo Kaikkonen.

Kulmuni liittää keskustan johtajuuden myös sen missioon aluepuolueena.

– Kaikkein eniten keskustaa erottaa muista puolueista kysymys keskittämisestä ja hajauttamisesta, aluepolitiikaksikin sitä sanotaan: se, että ihmiset voivat osallistua ja vaikuttaa omaan lähiympäristöönsä.