14 kuoli sukellusveneonnettomuudessa Venäjällä – aluksessa oli ydinreaktori

Sukellusveneessä syttyi tulipalo, jonka palokaasuihin miehistö kuoli.

Venäjä
Kartta severomorsk
Derrick Frilund / Yle

14 ihmistä sai surmansa Venäjällä, kun sukellusveneessä syttyi tulipalo maanantaina, kertoi maan puolustusministeriö. Miehistö onnistui sammuttamaan palon, mutta kuoli palokaasuihin.

Ministeriö ei sanonut, selviytyikö joku hengissä tai mistä tulipalo sai alkunsa.

Uutistoimisto Reuters siteerasi venäläistä mediaa ja kertoi, että kyseessä oli ydinvoimalla käyvä AS-12-alus. Venäjän viranomaiset eivät ole vahvistaneet tietoa.

Merenalainen alus oli puolustusministeriön mukaan tutkimuskäytössä. Ria Novostin (siirryt toiseen palveluun)mukaan alus tutki meren pohjaa Venäjän laivastolle, kun onnettomuus tapahtui.

Onnettomuus sattui Venäjän aluevesillä Murmanskin alueella, ja alus on viety Severomorskin laivastotukikohtaan. Palon syytä tutkitaan.

Norjan viranomaiset sanoivat tiistaina, etteivät he ole havainneet radioaktiivisuutta omilla vesillään Barentsinmerellä. Norjan ydinturvallisuuskeskuksen mukaan se sai venäläistiedotusvälineiltä tiedon, jonka mukaan aluksella olisi sattunut kaasuräjähdys.

Putin ei halua toistaa Kursk-virhettä

Presidentti Vladimir Putin on perui tiistai-illan ohjelmansa ja tapasi Venäjän puolustusministerin Sergei Shoigun.

Putin määräsi perinpohjaisen tutkimuksen onnettomuuden syistä. Lisäksi hän esitti surunvalittelut uhrien omaisille ja lupasi, että kaikki voitava tehdään heidän auttamisekseen.

Putinia arvosteltiin aikoinaan siitä, että hän hoiti välinpitämättömästi ydinsukellusvene Kurskin onnettomuuden. Kursk upposi aluksella sattuneiden räjähdysten jälkeen elokuussa 2000. Koko 118 hengen miehistö sai surmansa.

Korjattu 3.7: Norjan ydinturvallisuuskeskus sai tietonsa väitetystä kaasuräjähdyksestä aluksella Venäjän medialta, eikä Venäjän viranomaisilta, kuten jutussa alunperin kerrottiin.

Lähteet: Reuters, TASS, AFP