Libyassa tehty ilmaisku pidätyskeskukseen – ainakin 40 kuollut ja lähes 80 loukkaantunut

Tripolin alueella on tehty ilmaisku siirtolaisten pidätyskeskukseen.

Libya
Kartta: Tripolissa tehtiin ilmaisku pidätyskeskukseen.
Tripolissa tehtiin ilmaisku pidätyskeskukseen.

Ainakin 40 siirtolaista on kuollut ja noin 80 loukkaantunut pidätyskeskukseen tehdyssä ilmaiskussa lähellä Libyan pääkaupunkia Tripolia. Libyan terveysviranomaisten mukaan uhriluku voi vielä nousta.

Pidätyskeskuksessa on 616 siirtolaista ja pakolaista.

Libya on yksi pääasiallisista lähtöpisteistä Italiaan pyrkivien Afrikan ja Lähi-idän maiden siirtolaisille.

Uutistoimisto AP:n mukaan YK:n tukema Libyan hallitus syyttää iskusta niin sanottua Libyan kansallisarmeijaa, joka on kieltänyt olevansa iskun takana.

Kansallisarmeija oli maanantaina ilmoittanut aloittavansa ilmaiskut Tripolin alueelle, kertoo Reuters.

Kansallisarmeija ei välittömästi vastannut AP:n yhteydenottopyyntöihin. Paikallisen median mukaan kansallisarmeija oli aloittanut ilmaiskut asejoukkojen leiriä vastaan pidätyskeskuksen lähellä.

Khalifa Hifterin johtama Libyan kansallisarmeija aloitti iskut YK:n tukemaa hallitusta vastaan huhtikuussa. Se otti haltuunsa suuria osia maan itä- ja eteläosissa.

Taistelu Tripolin hallinnasta on uhannut ajaa Libyan samanlaiseen väkivallan kaaokseen kuin vuonna 2011. Tuolloin pitkäaikainen diktaattori Muammar Gaddafi syöstiin vallasta ja tapettiin.

Ainakin 6 000 siirtolaista

Libyan pidätyskeskuksissa on ainakin 6 000 siirtolaista Eritreasta, Etiopiasta, Somaliasta, Sudanista ja muista maista. Monia keskuksia ylläpitävät asejoukot, joita syytetään kidutuksesta ja muista ihmisoikeusrikkomuksista. Ruokaa ja muita tarvikkeita on rajallisesti.

YK on sanonut, että ainakin 3 000 siirtolaista on vaarassa, koska heidät pidetään keskuksissa lähellä paikkoja, joissa Hifterin ja Libyan hallituksen joukot taistelevat.

Useimmat siirtolaisista on otettu kiinni heidän yrittäessään Välimeren yli Eurooppaan.

Lähteet: AP, AFP, REUTERS