Ruokavirasto: ulkomailta saa tuoda vain tiettyä kimalaislajia pölyttämään satokasveja

Nettikauppa tekee ulkomaisten pölyttäjien tilaamisen helpoksi, mutta Suomeen saa tilata vain viranomaisen hyväksymiä lajeja.

Ruokavirasto (Suomi)
Kimalainen kukassa.
Kimalaisia saa tuoda Suomeen yhtä lajia.Matthias Hiekel / EPA

Yle uutisoi aiemmin tällä viikolla, että osa suomalaisista viljelijöistä tilaa Euroopasta kimalaisia pölyttämään satonsa. Tilauskimalaisten kotimainen vaihtoehto olisi tarhureilta vuokrattava mehiläispesä, mutta ulkomaiset kimalaiset houkuttavat muun muassa hinnallaan.

Kimalaisten tilaamisessa on kuitenkin oltava tarkkana.

Pölyttäjien maahantuontia valvova Ruokavirasto muistuttaa, että Suomeen saa tuoda vain virallisesti hyväksyttyjä pölyttäjälajeja.

Ruokaviraston luettelossa (siirryt toiseen palveluun) on yksi mehiläislaji ja yksi kimalaislaji, joiden ei ole katsottu vahingoittavan Suomen luontoa.

Jos viljelmiään pölyttämään haluaa jonkin toisen lajin, on käytävä läpi vaativa lupaprosessi, kertoo Ruokaviraston ylitarkastaja Aino-Maija Alanko.

Ruokavirasto muistuttaa, että sekä sen omat että ely-keskuksen tarkastajat tekevät tarkastuskäyntejä viljelmille varmistaakseen, että käytössä on luvallisia lajeja.

Korjattu 3.7.2019 klo 12:20: Kimalaislajeja saa tuoda vain yhtä, kontukimalaista. Aiemmin jutussa sanottiin, että kimalaislajeja saisi tuoda viittä erilaista.

Korjattu 4.7.2019 klo 9:22: Otsikko muutettu monikosta yksikköön kimalaisten osalta.