Presidentin puhe, ylilento ja kenties jättimäinen Trump-vauva: Tämän vuoden itsenäisyyspäivän juhla nostattaa kulmia Yhdysvalloissa

Itsenäisyyspäiväjuhlallisuudet on yleensä pidetty erillään politiikasta. Tänä vuonna pääkaupungin tapahtumassa puhuu uuden vaalikampanjansa avannut presidentti.

itsenäisyyspäivät
Tässä itsenäisyyspäivän ilotulitusta Washingtonissa vuonna 2015.
Tässä itsenäisyyspäivän ilotulitusta Washingtonissa vuonna 2015.Greg Kendall-Ball / EPA

Tähtilippuja, ilotulitteita, grillijuhlia ja iloista kesän viettoa. Siinä stereotyyppinen kuva Yhdysvaltain itsenäisyyspäivän vietosta.

Yhdysvaltain pääkaupungissa Washingtonissa itsenäisyyspäivää juhlitaan 4. heinäkuuta perinteisesti esimerkiksi paraatin, konsertin ja ilotulituksen merkeissä.

Perinteisesti sotamahdin esittely ei ole kuulunut Yhdysvaltain itsenäisyyspäivän viettoon, kuten ei ole politiikkakaan. Presidentti on yleensä pysytellyt pois pääkaupungin yleisistä juhlatapahtumista.

Tänä vuonna juhla on kuitenkin erilainen. Luvassa on (siirryt toiseen palveluun) ylilento, tankkeja ja presidentin puhe Lincolnin muistomerkin edustalla.

Tapahtumassa on VIP-paikkoja, jonne pääsee vain lipuilla.

Donald Trump on ABC-uutiskanavan mukaan (siirryt toiseen palveluun) ensimmäinen istuva presidentti, joka pitää itsenäisyyspäivän juhlassa puheen.

Trump inspiroitui sotilasparaatista Ranskan kansallispäivän juhlissa toissa vuonna. Trump on havitellut sotilasparaatia Washingtoniin aiemmin, mutta suunnitelma kariutui 90 miljoonan dollarin hintalappuun. Itsenäisyyspäiväjuhlan hintalappua ei toistaiseksi ole kerrottu julki.

Demokraatit ovat epäilleet, että Trump tekee itsenäisyyspäivästä kampanjatilaisuuden. Republikaanit ovat vakuuttaneet, että presidentti välttää puheessaan politiikkaa ja keskittyy isänmaallisuuteen.

Kritiikkiä on saanut paitsi Trumpin nostaminen juhlan keskiöön, myös juhlan hinta. Washington Post -sanomalehden mielestä (siirryt toiseen palveluun) taas sotavoiman esittely saa maan näyttämään enemmän banaanivaltiolta kuin demokratialta.

Trump avasi uudelleenvalintakampanjansa virallisesti 18. kesäkuuta.

Trump-vauvaa esitttävällä jättipallolla protestoitiin presidentti Trumpin Britannian-vierailua Lontoossa 4. kesäkuuta.
Trump-vauvaa esitttävällä jättipallolla protestoitiin presidentti Trumpin Britannian-vierailua Lontoossa 4. kesäkuuta.Andy Rain / EPA

Odotettavissa on, että Washingtonissa nähdään myös mielenosoituksia. Esimerkiksi rauhanaktivistien Code Pink -järjestö haluaa lennättää juhlatapahtumassa jättimäistä vauva-Trumpia esittävää ilmapalloa.

Vauvapallo on saanut luvan, mutta ei aktivisteja miellyttävää paikkaa suoraan Trumpin näkökentässä. Lisäksi pallo pitää täyttää heliumin sijaan kylmällä ilmalla, joten se ei nouse kovinkaan korkealle.

Yhdysvallat itsenäistyi Britanniasta 1776.

Lähteet: Reuters