Tornionjoella lipottu lohta puolet enemmän kuin vuosi sitten – "Kalaa tuli tasaisesti"

Kukkolankosken koski-isäntä Risto Leinosen mukaan vesi on ollut riittävän korkealla.

lohi
Tornion Kukkolankoski Tornionjoella ja lippoaja taustalla.
Risto Koskinen / Yle

Tornionjoella lippoajat ovat saaneet viimevuotista paremman lohisaaliin. Kukkolankosken koski-isäntä Risto Leinosen mukaan lipposaalis on 200 lohta, mikä on puolet enemmän kuin viime vuonna.

– Nyt kalaa tuli tasaisesti. Viime vuonna lipottiin ensimmäiset kahdeksan päivää tyhjää, ei tullut yhtään mitään, Risto Leinonen vertaa.

Leinonen jatkaa, että viime kesänä vesi oli matalalla, joten pyyntipaikat olivat osittain hukassa. Tilanne on ollut toinen tänä vuonna; vesi on ollut riittävän korkealla ja kalaa on tullut.

– Tämän vuoden lohisaalis on saman suuruinen kuin kolme vuotta sitten. Se on tähän mennessä suurin määrä, mitä kolmen viikon aikana on lipottu lohta.

"Kun kalan saa, mies lähtee maalle"

Leinonen luonnehtii lohikesää kukkolalaisittain melko normaaliksi.

– Me eletään luonnon mukana ja tietyillä paikoilla lohi ei pysähdy tai kulje. Vettä on joko liian paljon tai liian vähän. Täytyy olla siihen tyytyväinen, mitä on saatu, Leinonen toteaa.

Tornionjoella lohta saa lipota yhden kalan vuorokaudessa kalastajaa kohden. Leinosen mukaan sääntö on itsestäänselvyys, eikä kukaan riko sitä.

– Meillä on yli 50 kalastajaa ja se on ihan perussääntö, eikä sitä vastaan yritä kukaan taistella. Kun kalan saa, niin mies lähtee maalle, Leinonen kuvaa.

– Se mahdollistaa sen, että mahdollisimman moni saa sen kalan, mikä on minusta tosi hyvä periaate, Leinonen jatkaa.