Oulun kävelykadun terassiravintoloiden lokkiongelmiin haetaan ratkaisua

Lokit nappaavat ruoantähteet lautasilta ja häiritsevät ruokailijoiden rauhaa.

lokit
Lokit lentävät Kauppurienkadun teraasien yllä ja nappaavat  ruokaa lautasilta.
Lokit ovat innokkaana nappaamassa jäljelle jääneen ruoanPekka Loukkola / Yle

Oulun kävelykadun ravintoloita ja ruokailijoita häiritseviä lokkeja yritetään estää siimojen avulla.

Oulun kaupunginarkkitehti Janne Rajala kertoo, että kävelykeskustassa sijaitseville kahvila- ja ravintolaterasseille ollaan antamassa tarkempaa ohjeistusta, jonka mukaisilla periaatteilla voidaan pystyttää siimoilla varustettu lokkikatos.

Osa Kauppurienkadun yrittäjistä on hakenut lupaa Oulun Liikekeskus ry:ltä lupaa siimojen käyttämiseksi lokkiongelman poistamiseksi, mutta kaupungin rakennusvalvonta ei puoltanut asiaa.

Rakennusvalvonnalle lausunnolle toimitettu yrittäjien jättämä ensimmäinen ehdotus ei täyttänyt kaikkia käyttöturvallisuuteen ja kaupunkikuvallisiin vaatimuksiin liittyviä näkökohtia.

Nyt kehitetään ratkaisumallia yhdessä Oulun Liikekeskus ry:n ja yrittäjien kanssa, jonka perusteella kävelykadun yrittäjille ollaan antamassa koeluontoisesti lupa vielä tälle kesälle, Rajala kertoo.

Korkeiden pylväiden ylle pingotetuiden siimojen toivotaan estävät lokkien puuhat. Kaupunginarkkitehti kuitenkin epäilee siimarakennelman lokkeja estävää vaikutusta.

– Lokit ovat älykkäitä ja oppivaisia olentoja, joiten ei ole varmuutta, toimiiko siimakatos pidemmän päälle, vai joudutaanko jatkossa lokkiongelmaan vielä miettimään muita kuin rakenteellisia ratkaisuja, pohtii Rajala.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).