Tanssiva Karhu -runopalkintoa tavoitteli jopa 200 teosta – "Näkee, että Suomi kirjoittaa"

Tanssiva Karhu -runopalkinto jaetaan Kajaanin Runoviikoilla jo 25. kerran.

Tanssiva karhu
Läheltä
Yle

Ylen Tanssiva Karhu -runopalkintoa tavoitteli tänä vuonna jopa 200 teosta. Määrä yllätti koko raadin. Ehdokkaiden joukosta valittiin kuusi finalistia, joista yksi julistetaan palkinnon saajaksi Kajaanin Runoviikon avajaisissa 3. heinäkuuta iltapäivällä.

– Kun minua pyydettiin syksyllä mukaan, arvioitiin, että ehdokkaita tulee 60–70. En olisi ehkä uskaltanut lupautua mukaan, mikäli oisin tiennyt, että teoksia tulee luettavaksi melkein pari sataa, palkintoraadin puheenjohtaja Anja Erämaja tunnustaa.

Suureen hakijamäärään vaikuttaa Erämajan mukaan muun muassa se, että tänä vuonna mukana on erityisen paljon omakustannejulkaisuja. Omakustanteiden lisääntyminen on Erämajan mukaan rikkaus.

– Omakustanteiden lisääntyminen kertoo siitä, että unelma omasta kirjasta elää ja siitä, että mahdollisuuksia on entistä enemmän. Näkee, että Suomi kirjoittaa.

Erämajan mukaan tämän vuoden osallistujien teoksissa näkyi aiheita aivan laidasta laitaan. Tuttujen aiheiden kuten luonnon ja ihmissuhteiden lisäksi teoksissa tuotiin esiin muun muassa seksuaalisuutta, ekologisuutta ja myös me too -aiheita.

Erämaja on itsekin voittanut kyseisen palkinnon kolme vuotta sitten teoksellaan Ehkä liioittelen vähän. Hänen mielestään runopalkinnon saaminen on suuri kunnia.

– Omaa työtään tekee usein uppoutuneena ja vähän epäröiden, että onko tässä mitään järkeä. Tällainen palkinto antaa kuittauksen ja tunnustuksen siitä, että työ on jotenkin koskettanut, Erämaja kertoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)