Vierumäen e-urheiluleirit varattiin heti loppuun – valmentavista ammattipelaajista kova pula

Vierumäen urheiluopistossa järjestetään kesän aikana kaksi e-urheiluleiriä CS- eli Counter Strike -tietokonepelistä.

e-urheilu
ENCE ja Aleksi "allu" Jalli
Parhaillaan suomalainen CS:GO-joukkue ENCE kilpailee Saksan Kölnissä.Adela Sznajder / DreamHack

Elektroninen urheilu eli e-urheilu kasvattaa suosiotaan. Suomalaisjoukkueiden menestys kansainvälisillä peliareenoilla on saanut yhä useammat nuoret innostumaan ammattilaispelaajan urasta.

Vierumäen urheiluopistossa järjestetään kesän aikana kolme e-urheiluleiriä, joissa 13-17 vuotiaat Counter Strike -pelin pelaajat saavat ammattimaista valmennusta pelin huippuosaajilta.

E-urheilun suosio näkyy muun muassa siinä, että Vierumäen leirit varattiin loppuun hetkessä. Halukkaita tulijoita olisi enemmän kuin mihin valmentajien määrä riittää.

– Tällä hetkellä e-urheilua valmentavia ammattilaisia on Suomessa vain muutamia. Lisää kaivattaisiin ja jatkossa alamme miettiä, miten valmentajia saataisiin koulutettua lisää, kertoo leirin valmentaja, e-urheiluammattilainen Toni Luhtapuro.

E-urheilu on "ihan oikeaa urheilua"

E-urheilu ja sen valmentaminen ovat ammattimaistumassa Suomessa. Myös asenne e-urheilua kohtaan on muuttunut.

– Vanhemmat sanoivat minulle lukioikäisenä, että pelaamisella ei voi tienata. Välillä taidettiin jopa takavarikoida tietokoneen virtajohto pelaamisen rajoittamiseksi, muistelee Luhtapuro.

– Nykyisin tämä kuitenkin voi olla ammatti.

Luhtapuron mukaan e-urheilussa on kyse muustakin kuin tietokoneella pelaamisesta.

– Pelaamisen ohella leiriläiset käyvät frisbeegolfaamassa ja kiipeilemässä. Tärkeää on huolehtia myös ruokailusta ja riittävästä unen määrästä.

Turnauksissa pelataan jopa miljoonista euroista

E-urheiluturnauksissa palkintosummat vaihtelevat turnauksen koon ja pelattavan pelin mukaisesti.

Vuonna 2018 maailman kovatuloisin e-urheilija tuli Suomesta. Pelaajien tuloja seuraavan Esports Earnings (siirryt toiseen palveluun) -verkkosivuston mukaan suomalainen Jesse "JerAx" Vainikka tienasi palkintorahoja noin 2,3 miljoonaa euroa.

Tällä hetkellä Saksan Kölnissa pelataan vuoden kovinta CS:GO-turnausta. Turnaukseen osallistuu myös suomalainen e-urheilujoukkue ENCE, joka tavoittelee reilun 265 000 euron suuruista pääpalkintoa.