Kesällä myös hotelleissa nukutaan pitkään, kun lomailijat valtaavat petipaikat liikemiehiltä – kokoushuoneita muutetaan leikkitiloiksi

Lomamatkailijoiden osuus hotelliasiakkaista on huipussaan heinäkuussa.

hotellit
Hotellin vastaanottopiste.
Hotelleissa on heinäkuussa eniten asiakkaita, ja silloin myös matkailijoita yöpyy tavallista enemmän.Toni Pitkänen / Yle

Kesällä moni asia on toisin, niin myös hotellissa. Talven työmatkalaiset vaihtuvat lomamatkailijoihin, mikä vaikuttaa monen majoitusliikkeen rutiineihin.

Aikataulut menevät usein uusiksi jo saapumisen osalta. Lomalaiset haluavat huoneen käyttöönsä usein jo iltapäivällä, kun taas liikemiehet tulevat hotelliin yleensä vasta illalla.

Hotellin vastaanottopiste.
Vastaanottovirkailija Marko Penttilä kertoo mielellään hotelliin tuleville asiakkaille kaupungin tapahtumatarjonnasta.Toni Pitkänen / Yle

Sisäänkirjautuminen saattaa kuitenkin kesällä kestää vähän kauemmin, kun on puhuttava paikkakunnan tapahtumista.

– Saapahan kertoa Kuopiosta kaikki nähtävyydet ja hyvät paikat, virnistää kuopiolaisen Hotelli Puijonsarven vastaanottovirkailija Marko Penttilä.

Lapset näkyvät ja kuuluvat

Kesämoodi näkyy myös hotellin aamiaistiloissa, sillä pöydissä istuu tavallista useammin perheitä.

Yksi lomamatkalla olevista on tyrnäväläinen Miikkulaisen perhe, joka on pikku hiljaa palaamassa Puumalasta takaisin Pohjois-Pohjanmaalle.

– Paluumatkalla poikettiin Kuopioon, ja nyt olemme pari yötä tässä hotellilla viettämässä aikaa, kertoo Antti Miikkulainen.

Perhe aamupalalla.
Suvi Sarlin ja Antti Miikkulainen nauttivat hotellielämästä yhdessä lastensa Lumin, 7, Linnean, 2, ja Laurin, 12, kanssa.Toni Pitkänen / Yle

Miikkulaisen perhe on esimerkki yleisemmästä ilmiöstä. Visit Finlandin eli entisen Matkailun edistämiskeskuksen tilastojen mukaan peräti kolme hotellivierasta neljästä on heinäkuussa matkailijoita.

Heinäkuu on perinteisesti myös hotellien käyttöasteelta vuoden paras kuukausi. Visit Finlandin mukaan Suomen kaikkien hotellien käyttöaste oli viime vuoden heinäkuussa 58,4 prosenttia, mikä on runsaat kymmenen prosenttiyksikköä korkeampi kuin saman vuoden tammi- ja toukokuussa.

Lomalaisten mukana on usein lapsia, joita majoitusliikkeet pyrkivät huomioimaan parhaansa mukaan.

Hotelli Puijonsarvessa esimerkiksi iso kokoussali otetaan kesän ajaksi parempaan käyttöön.

– Tuonne tulee pomppulinna ja tuonne keppihevosrata ja Hot Wheels -autorata, selittää hotellin tapahtuma- ja markkinointikoordinaattori Kirsi Koponen ja viittilöi kädellään eri puolille kokoustilaa.

Kirsi Koponen.
Tapahtuma- ja markkinointikoordinaattori Kirsi Koponen esittelee kokoustilaa, josta tehdään kesän ajaksi lapsille leikkimaailma.Toni Pitkänen / Yle

Koposen mukaan leikkimaailmalle on tarvetta, sillä hotellissa on kesäkaudella joka yö keskimäärin 40 lasta.

Majoittajalta vaaditaan joustavuutta

Hotellivieraiden päivärytmi on kesällä usein erilainen kuin talvikuukausina. Lomalaiset haluavat myös nukkua pidempään, mikä voi johtaa aamiaisaikojen pidentymiseen.

Asiakkaiden ajankäytöllä on vaikutusta esimerkiksi siivoojien työhön.

– Talvivieraat viipyvät usein lyhemmän aikaa, kun taas kesävieraita on usein kolmesta neljään henkilöä huoneessa. Se vaatii enemmän käsipareja meidän kerroshoitajilta, Kirsi Koponen tunnustaa.

Vastaavanlaisen joustavuuden nimiin vannotaan myös siilinjärveläisessä kylpylähotellissa. Kunnonpaikka on talvikaudella nimensä mukaisesti täynnä erilaisia kuntoutujia ja yritysasiakkaita.

Sari Konttinen.
Kylpylähotelli Kunnonpaikan on muuntauduttava asiakkaiden mukaan, sanoo palvelujohtaja Sari Konttinen.Toni Pitkänen / Yle

Kesällä asiakaskunta kuitenkin muuttuu, ja tulijoiden joukossa on enemmän omalla lompakolla yöpyviä ihmisiä. Palvelujohtaja Sari Konttisen mukaan hotelliin tulee kesällä entistä useammin myös ns. walk-in-ihmisiä, joilla ei ole etukäteisvarausta.

– Pitää olla muuntautumiskykyinen ja kohdata asiakkaat sellaisina kuin he tulevat, Konttinen linjaa.

Entä kumpi on hotellin kannalta parempi, talvi- vai kesäasiakas?

– Ei asiakkaissa ole eroa. Asiakas on hyvä juuri sellaisena kuin hän tulee.