1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tekoäly

Tekoäly paljastaa, pettääkö pokka puujalkavitsille

Yle kokeilee tekoälyä vitsikisan tuomarina Kajaanissa Lammen Loiskeilla.

tekoäly
Tekoäly tutkii YleX:n Vikin ja Köpin tunteita.
Valossa Labs Oy:n tekoäly koettaa kuvassa tulkita YleX:n Vikin ja Köpin tunteita.Yle ja Valossa Labs Oy

Yle järjestää Kajaanissa lauantaina 6.7. talk shown, jossa osallistujien pokkaa koetellaan #pätle-kisassa. Lammen Loiskeet -festareilla pidettävässä vitsiturnauksessa eli #pätlessä kerrotaan puujalkavitsejä, ja tekoäly mittaa kasvojen ilmeistä kenen pokka pitää parhaiten.

Kilpailussa on tuomarina kasvonilmeitä mittaava tekoäly Valossa AI, jonka on kehittänyt oululainen Valossa Labs Oy. Valossa-yhtiön visiona on kehittää tekoäly, joka ymmärtää videota kuin ihminen.

– Tekoälymalli on kehitetty suurella määrällä kasvodataa, joista on tunnistettu ihmisen perustunteita, kuten iloa, surua, vihaa ja inhoa. Tässä #pätlessä Valossa AI havaitsee oppimansa perusteella hymy- ja naurureaktion silmänräpäyksessä. Saamme siis yli-inhimillisen ja tarkan tuomarin, kertoo Valossa Labs Oy:n toimitusjohtaja Mika Rautiainen.

Yleisö pääsee seuraamaan pokan pitämistä suorana lähetyksenä Yle Areenassa lauantaina 6.7. klo 13.00–14.30 sekä samaan aikaan paikan päällä Kajaanihallissa festarialueella.

#pätlen lisäksi lavalla keskustellaan ajankohtaisista aiheista rennossa tunnelmassa. Keskustelemassa ja #pätläämässä ovat kansanedustaja Merja Kyllönen, avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja, uimari Jenna Laukkanen, koomikko Iikka Kivi, Kainuun Sanomien päätoimittaja Sanna Keskinen ja höyrylaivaisäntä Ollis Leppänen.

Lue lisää: Se tunne, kun sun päälle tiputetaan jääkaappi – tekoäly skannasi YleX:n Vikin ja Köpin tunnemaailman henkeä uhkaavan ihmiskokeen aikana

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi