1. yle.fi
  2. Uutiset

Parhaat passit maailmassa löytyvät japanilaisilta ja singaporelaisilta, Suomi pärjäsi vertailussa jälleen erinomaisesti

Suomi hyppäsi listalla nelostilalta sijalle kaksi.

passit
Suomen passi henkilön kädessä.
Turkin viranomaiset eivät tunnusta Suomen kansalaisuutta esimerkiksi rikosepäilyjen yhteydessä, jos henkilö on myös Turkin kansalainen. Tämä rajoittaa Suomen ulkoministeriön mahdollisuuksia avustaa pulaan joutuneita kaksoiskansalaisia.Yle

Maailman vaikutusvaltaisimmat passit kuuluvat japanilaisille ja singaporelaisille, kertoo uutiskanava CNN. (siirryt toiseen palveluun)

Maailmanlaajuista passivertailua julkaisevan Henley Passport Indexin mukaan kyseisillä passeilla pääsee 189 maahan.

Kakkossijaa vertailussa pitävät Suomi, Etelä-Korea ja Saksa. Näiden maiden passeilla aukeaa tie kaikkiaan 187 maahan.

Vielä tammikuussa Suomi piti sijaa neljä. Suomen nousua vertailun kärkipäässä selittää CNN:n mukaan Pakistanin viimeaikaiset höllennykset maan tiukkaan viisumipolitiikkaan.

Pakistan tarjoaa nyt kaikkiaan 50 maan kansalaiselle sähköisen matkustusluvan maahan. Näiden maiden joukkoon kuuluu Suomen lisäksi muun muassa Japani, Malta ja Espanja, mutta eivät esimerkiksi Yhdysvallat tai Britannia.

Myös muut Euroopan maat pärjäsivät vertailussa hyvin. Kolmatta sijaa maailman tehokkaimpien passien vertailussa pitävät Tanska, Italia ja Luxemburg. Neljänneksi nousivat Ranska, Espanja ja Ruotsi.

Vielä viisi vuotta sitten vertailun kärjessä komeilivat Yhdysvallat ja Britannia, mutta molemmat maat ovat pudonneet tuoreimmalla listalla sijalle kuusi.

Kehnointa passia maailmassa kantavat afganistanilaiset, joiden passeilla pääsee ilman viisumia vain 25 maahan.

Lisää aiheesta:

Henley Index: Japan and Singapore top 2019 list of world's most powerful passports (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi