Mikkelin keskussairaala sai jatkoluvan synnytysosastolle

Nykyinen lupa olisi jatkunut ensi vuoden loppuun.

keskussairaalat
Mikkelin keskussairaalan kyltti sairaalan pihalla.
Esa Huuhko / Yle

Mikkelin keskussairaalan synnytysten poikkeuslupa sai jatkoa. Lupa synnytysten hoitamiselle on voimassa 2022 loppuun.

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä haki poikkeuslupaa toistaiseksi voimassaolevaksi keväällä, mutta siihen ei ministeriö suostunut.

– Tämä on meille huomattava ja odotettu asia, sanoo kuntayhtymän johtaja Risto Kortelainen.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) allekirjoitti poikkeusluvan eilen tiistaina.

Ministeriö kannatti poikkeuslupaa erityisesti potilasturvallisuuden perusteella. Muihin synnytyssairaaloihin on Etelä-Savosta matkaa: Lahteen ja Jyväskylään 120-130 kilometriä ja Kuopion yliopistolliseen sairaalaan 167 kilometriä.

Ministeriö mainitsee lupaperusteluissa myös Mikkelin keskussairaalan juuri valmistuneet talot, Kuuman sairaalan ja Perhetalon, jonka uusiin synnytyssaleihin keskussairaalan synnytykset siirtyvät.

– Synnytykset ovat yksi meidän sairaalan tärkeimpiä tehtäviä myös uuden Perhetalon myötä. Kun katsoo koko aluetta, sillä on valtava merkitys alueemme perheille, sanoo Essoten terveydenhoitopalvelujen vt. johtaja Santeri Seppälä.

Tuhannen synnytyksen raja puhuttaa

Sairaalassa pitäisi olla yli tuhat synnytystä vuodessa, jotta toiminta voisi jatkua ilman poikkeuslupaa. Mikkelissä poikkeuslupaa on haettu nyt kolme kertaa vuoden 2015 jälkeen. Mikkelin lisäksi myös Kainuussa synnytyksiä hoidetaan poikkeusluvan turvin.

Tuhannen synnytyksen raja puhuttaa poikkeusluvin turvin toimivien synnytyssairaaloiden väkeä sekä alueiden asukkaita.

– Toivomme, että tuhat synnytystä ei ole tärkein kriteeri jatkossa, vaan synnytysten laatu ja turvallisuus. Myös muissa synnytyssairaaloissa on huomattu syntyvyyden lasku, toteaa kuntayhtymän johtaja Kortelainen.

Terveydenhoitopalvelujen vt. johtaja Santeri Seppälä sanoo, että Essotessa uskotaan synnytystoiminnan jatkuvan nyt myönnetyn poikkeusluvan päättymisen jälkeenkin.

– Se, että saimme uuden luvan näin hyvissä ajoin, turvaa rekrytointeja. Meillä on tällä hetkellä todella hyvä tilanne lääkäripuolella. Esimerkiksi syksystä alkaen lastenlääkärien virat ovat täynnä, jolloin olemme harvinaisessa asemassa muihin synnytyssairaaloihin verrattuna, kertoo Seppälä.

Lue myös:

Vauvakato uhkaa synnytyssairaaloita – neljä osastoa jo liipaisimen alla, muillakin voi olla edessä poikkeusluvan hakeminen

Juttua täydennetty 3.7. kello 11:37 kuntayhtymän johtaja Risto Kortelaisen ja terveyspalvelujen vt. johtaja Santeri Seppälän haastatteluilla.