Konevalmistajalla entistä syvemmät juuret Pohjois-Karjalassa – Mantsinen investoi ennätyssumman Ylämyllyn tehtaaseen

Mantsinen Group valmistaa Liperissä ja Raumalla muun muassa satamanostureita ja niihin liittyviä koneita.

teollisuus
Mia Mantsinen
Mantsinen laajentaa omistamallaan tontilla Välikankaan teollisuusalueella Liperin Ylämyllyllä, kertoo toimitusjohtaja Mia Mantsinen. Tanja Perkkiö / Yle

Materiaalinkäsittelykoneita valmistava ja logistiikkapalveluja myyvä perheyritys Mantsinen Group investoi kotipaikkakunnalleen Liperiin. Tuotanto- ja toimistotiloja rakennetaan tämän ja ensi vuoden aikana 12 miljoonalla eurolla. Uudet toimitilat kasvattavat tiloja kolmanneksella.

Koneistuskeskus, pintakäsittelylinjast, uusia kokoonpano- sekä toimistotiloja rakennetaan kerralla niin paljon, että kyseessä on Mantsisen historian suurin kertasatsaus tuotantoteknologiaan.

–Viimeiset vuodet ovat jo olleet merkittävää kasvua ja uskomme, että kasvu on jatkuvaa, joten haluamme olla siihen valmiita. Investointia on valmisteltu jo vuosia ja se konkretisoituu nyt. Rakennustyöt rahoitetaan velalla, kertoo toimitusjohtaja Mia Mantsinen.

Suoria työllisyysvaikutuksia investoinnilla ei ole, mutta kasvuun silläkin saralla uskotaan. Viimeisten vuosien aikana on palkattu kymmeniä uusia työntekijöitä.

– En olisi kolme vuotta sitten tiennyt sanoa varmaksi, että palkkaamme 30 uutta työntekijää, sanoo Mantsinen.

Kilpailijat Saksassa

Pohjois-Karjalassa Mantsinen on suuri työllistäjä ja investointi Liperiin lisää yrityksen sitoutumista maakuntaan.

– Kaikki sijaintipaikat mietitiin, mutta me löysimme kotimme täältä. Tämä kasvattaa juuremme entistä syvemmälle Pohjois-Karjalaan.

Investoinnin vaikutus ulottuu 20–30 vuoden päähän. Rakentaminen aloitetaan syksyn aikana ja uuden hallin ja toimistotilojen pitäisi olla valmiina vuoden 2020 syksyksi.

– Pohjois-Karjalasta on maailmalle ihan yhtä lyhyt tai pitkä matka kuin kaikkialta muualtakin. Pahimmat kilpailijat ovat saksalaisia, tämä on korkean teknologian maiden teollisuutta.

Mantsisen pääkonttorilla ja tehtaalla on Liperin Ylämyllyllä työskentelee yli 160 ihmistä. Kaikkiaan konsernissa on runsaat 500 työntekijää. Suurin osa, 80 prosenttia tuotannosta, menee vientiin.