1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. EU-politiikka

Saksan entinen demarijohtaja: von der Leyenin nimitysjunailu syy jättää hallitus

Kärkiehdokkaiden sijaan komission johtoon päädyttiin esittämään Saksan puolustusministeriä.

EU-politiikka
Sigmar Gabriel puolueensa tilaisuudessa Berliinissä kesäkuussa.
Sigmar Gabriel puolueensa tilaisuudessa Berliinissä kesäkuussa.Hayoung Jeon / EPA

EU-johtajien päätös komission uudesta puheenjohtajasta närästää Saksassa.

Maratonkokouksen päätteeksi EU-johtajat saivat tiistaina sovittua, että ehdokas EU-komission uudeksi puheenjohtajaksi on yllättäen Saksan puolustusministeri Ursula von der Leyen.

Von der Leyen edustaa liittokansleri Angela Merkelin CDU-puoluetta. Se taas muodostaa Saksan hallituksen yhdessä sisarpuolueensa CSU:n ja sosiaalidemokraattien SPD:n kanssa.

Keskiviikkona SPD:n entinen johtaja Sigmar Gabriel sanoi saksalaislehti Der Spiegelissä (siirryt toiseen palveluun), että demarit voisivat lähteä hallituksesta von der Leyenin nimityksen vuoksi.

– Jos Merkel nimittää von der Leyenin ilman hallituksen päätöstä, se on liittovaltion hallituksen sääntöjen rikkomista ja syy lähteä hallituksesta, Gabriel sanoi Spiegelille.

Merkel sanoi tiistaina, että pidättäytyi nimituskokouksessa äänestämästä maannaisensa puolesta hallituskoalition erimielisyyksien vuoksi.

Gabriel kuvaili von der Leyenin nimitystä "ennennäkemättömäksi poliittiseksi juonitteluksi."

Ennen toukokuun EU-vaaleja europuolueet nimesivät kärkiehdokkaan, jota puolue tarjoaa komission johtoon. Suurin puolue vaaleissa oli EPP-ryhmä, johon myös Merkelin konservatiivit kuuluvat.

EPP:n nimetty kärkiehdokas Manfred Weber ei kuitenkaan kelvannut enemmistölle, joten esiin nousi SPD:n ehdokas, hollantilainen Frans Timmermans. Lopulta tehtävään päädyttiin esittämään von der Leyeniä.

Korjattu 3. heinäkuuta kello 14.15 von der Leyenin nimen kirjoitusasu yhtenäiseksi.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi