Häiriöksikin koetut nuoret loivat itselleen säännöt kauppakeskuksessa oleiluun – "En usko että kenelläkään on ongelmia niitä noudattaa"

Osa on kokenut nuorten hengailun häiritsevänä, mutta vartijoiden mielestä nuoret eivät häiritse sen enempää kuin aikuisetkaan.

nuorisotyö
Lauri Kvist Rajalla-kauppakeskuksessa
Lauri Kvist oli 34 muun nuoren kanssa mukana kirjaamassa kauppakeskukseen käyttäytymissääntöjä.Jutta Huovinen / Yle

Torniossa pyritään rauhoittamaan nuorten oleskelua kauppakeskuksessa. Tätä varten nuoret ovat laatineet yhteiset säännöt oleskeluun yhdessä poliisin, nuorisotoimen ja kauppakeskuksen väen kanssa.

Nuorille kauppakeskukset ovat ajanviettopaikkoja, jonka vuoksi nuorisoryhmät koetaan välillä häiritsevinä. Kauppakeskuksen aloitteesta tiloista ja palveluista haluttiin tehdä kaikille turvalliset ja miellyttävät käyttää ilman, että kukaan tuntee oloaan uhatuksi tai häirityksi.

Säännöissä ei ole lähdetty jyrkälle kieltolinjalle vaan kuten ensimmäinen kohta jo kertoo: "Nuoret ovat fiksuja ja osaavat käyttäytyä. Me uskomme siihen."

– Ne säännöt on semmosia perusjuttuja, jotka pitäisi olla melkeimpä kaikilla yleisillä paikoilla. Täällä on välillä näkynyt sellaista, että roskataan aika paljon ja ehkä vähän juoksentelua ja huutelemista ja riehumista näkyy, kertoo sääntöjä tekemässä ollut Lauri Kvist.

Kvist viettää itsekin paljon aikaa kauppakeskuksella ja nuorisotiloilla.

– Pääpointti on se että kaikilla olisi hyvä ja mukava olla täällä kauppakeskuksessa. Siitä lähdimme miettimään sitä, että miten voitaisiin osallistaa nuoria, kertoo etsivä nuorisotyöntekijä Elina Viisanen.

Nuoret kutsuttiin henkilökohtaisesti mukaan suunnittelupalavereihin.

Etsivä nuorisotyöntekijä Elina Viisanen kauppakeskuksessa
Etsivä nuorisotyöntekijä Elina Viisanen luottaa torniolaisiin nuoriin ja uskoo, että nuoret osaavat käyttäytyä, kun heitä välillä siitä muistuttaa.Jutta Huovinen / Yle

Nuoret eivät häiritse sen enempää kuin aikuisetkaan

Nuoret, jotka eivät olleet mukana sääntöjä luomassa säikähtivät aluksi holhousta.

– Kyllä jotkut ensin vaikuttivat vähän säikähtäneiltä, mutta sitten kun ne näki, että säännöt ei olekaan hirveän monimutkaset, niin en usko että kenelläkään on ongelmia niitä noudattaa, Kvist kertoo.

Vaikka kauppakeskuksen asiakkailta on tullut palautetta, että nuorisojoukot häiritsevät tai pelottavat, niin vartijoiden mukaan nuorista ei ole sen enempää häiriötä kuin aikuisistakaan asiakkaista.

– Mitä itse olen täällä kauppakeskuksessa viettänyt aikaa, niin kyllä nuoret vaikuttaa ihan hyvin näitä sääntöjä noudattavan, Kvist toteaa.

Etsivä nuorisotyö ja poliisi ovat aktiivisesti nuorten kanssa paikalla kauppakeskuksessa. Tällä tavalla on luotu eräänlainen nuorisotila, jossa nuorilla on turvallista oleskella vapaa-aikana ilman ohjattua toimintaa.

Kun poliisi on paikalla, se haluaa olla helposti lähestyttävä niin, että kuka vain voi tulla kysymään mieltä askarruttavia asioita.

Viisanen ajattelee, että kun nuoret opettelevat ympäröivää maailmaa ja sen sääntöjä, pitää aikuisten olla siinä tukena.

– Esimerkiksi se, että miten ollaan julkisilla paikoilla ja mitkä on ne käyttäytymissäännöt, niin kyllä se on meidän aikuisten tehtävä opettaa, Viisanen toteaa.

Lue myös:

Porttikielto kauppakeskukseen on maailmanloppu, jos kaverit ovat siellä – "Ei me nähtäisi, jos ei oltaisi keskustassa"

Nuoret saivat oman kauppakeskusvartijan – "Välillä tuntuu, että olisin ison iltapäiväkerhon vetäjä"

Nuoret tekivät itse 5 sääntöä kauppakeskukseen, että meno rauhoittuisi