Kesän ensimmäiset thaipoimijat saapuvat Suomeen pian – Thaimaa ei nostanut viisumimäärää

Marjayritykset kutsuivat viime kesää enemmän poimijoita, mutta lisäväki sijoitetaan Ruotsin puolelle.

marjanpoiminta
Marjoja kädessä.
Thaimaalaisia marjanpoimijoita tulee Suomeen yli 2400 henkilöä tänä kesänä.Toni Pitkänen / Yle

Ensimmäiset ulkomaalaiset marjanpoimijat saapuvat Lappiin ensi viikon loppupuolella. Polarica Marjan kutsumat thaimaalaispoimijat aloittavat urakkansa hillalla. Todennäköisesti samaan aikaan osa poimijoista kerää mustikkaa Etelä-Suomessa.

– Tähän vaikuttaa seuraavan puolentoista viikon sää. On ollut turhan kylmää, Polarica Marjan toimistusjohtaja Jukka Kristo sanoo.

Kaikki Polarican kutsumat noin 600 thaimaalaispoimijaa ovat Suomessa heinäkuun 22. päivä mennessä. Väkeä on saman verran kuin viime vuonna.

– Tarve Suomeen olisi ollut 800-1 000 poimijaa, Jukka Kristo toteaa.

Yrityksellä on toimintaa myös Ruotsissa, sinne saapuu noin 1 200 thaimaalaista poimijaa. Kriston mukaan haluttu lisätyövoima kohdennettiin tänä vuonna naapurimaahan.

Thaimaan viranomaiset eivät muuta viisumimäärää

Myös Korvatunturin Marja Oy:n emoyhtiö Marja Bothnia Berries on tänä vuonna kutsunut aiempaa enemmän poimijoita nimenomaan Ruotsiin. Kaikkiaan thaimaalaisia saapuu tuhat, josta puolet tulee Suomeen heinäkuun puolesta välistä alkaen.

– Kokonaismäärä on suurempi kuin viime vuonna, jolloin kutsuimme 800 poimijaa, kertoo toimitusjohtaja Tommy Gustafsson.

Thaimaalaismarjanpoimijoita tulee Suomeen hieman yli 2 400 tänä kesänä, siis saman verran kuin vuosi sitten.

Thaimaan viranomaiset laskivat lähtöviisumien määrää viime vuodelle, kun maastamme tuli ilmi käräjoikeuden tuomio marjanpoimijoihin liittyvää ihmiskaupasta.

Suomi ei saanut neuvoteltua poimintaviisumeja tälle vuodelle lisää, kertoo hallitusneuvos Olli Sorainen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Luke: Hillasatoennusteita ensi viikosta alkaen

Polarica Marjasta povataan, että Lapissa ei saada suurta hillasatoa. Jukka Kriston mukaan kylmä alkukesä on verottanut avosoiden marjaa, mutta korpihillaa löytyy. Mustikan tilannetta tarkkaillaan parhaillaan etelämpänä.

– Tilanne on jännittävä. Etelässä tuli raekuuroja ja viikonlopun aikana oli kylmä, kuten pohjoisessakin. Tarkemman selvityksen saamme ensi viikolla.

Luonnonvarakeskuksesta puolestaan arvioidaan, että hilla on kukkinut jopa hyvin. Satoa voidaan ryhtyä arvioimaan kuitenkin vasta, kun ensimmäiset havainnot raakileista saadaan tulevan viikon sisällä. Hillan poimintaan päästään todennäköisesti heinäkuun puolessa välissä.

Eteläisessä Suomessa mustikoita pian

Eteläisessä Suomessa mustikan pääsato kypsyy parissa viikossa, Lapissa kypsiä marjoja on heinäkuun loppupuolella.

Viime vuonna Suomen parhain mustikkasato saatiin Itä-Lapissa. Nyt Lapin mustikkasadosta odotetaan keskivertoa, paikoin jopa huonoa. Luonnonvarakeskuksen erikoistutkijan Rainer Peltolan mukaan viimekesäinen kuivuus on johtanut keskimääräistä huonompaan mustikankukintaan.

Puolukka kukkii tällä hetkellä pohjoisimmassa osassa Suomea, etelässä on jo paikoin raakileita. Puolukkasatoa korjataan pääosin elokuussa.

Lisää aiheesta:

Ulkomaalaiset poimijat saivat tienestinsä Lapin mustikasta – parhaimmat hankkivat 14 000 euroa

Suomeen saapuu yhä vähemmän thaimaalaisia marjanpoimijoita – keskustele

Marjayritykset pohtivat jo ulkomaisen marjan käyttöä – Suomalaiset poimijat myyvät saaliinsa mielummin hyvin maksaville sukulaisille

Thaipoimija tekee metsässä pitkää päivää – käteen pitää jäädä vähintään 30 euroa joka päivä

Suomen marjasato tuo vaurautta Thaimaan syrjäkyliin – moni kerää metsästä talorahat