Pohjois-Savossa mielenterveyspotilaat saavat hoitoa nopeasti – kiireellisissä tapauksissa avohoitoon pääsee viikon sisällä

Psykiatrian lähetteitä tulee vuodessa lähes 4 000.

erikoissairaanhoito
Kuopion psykiatrian keskus Niiralassa.
Psykiatrian keskus Kuopiossa. Arkistokuva. Toni Pitkänen / Yle

Pohjois-Savossa psykiatriseen erikoissairaanhoitoon pääsee nopeasti.

Kiireellisissä tapauksissa potilas ohjataan tehostettuun avohoitoon viikon sisällä.

– Kyllä nämä ovat toteutuneet kiireellisyysluokitusten mukaan. Eli jos on arvioitu, että potilaan pitää päästä tutkimuksiin ja arvioon alle kuukaudessa, niin kyllä hän on päässyt, osaamiskeskusjohtaja Paula Ollonen Kuopion yliopistollisen sairaalan (KYS) mielenterveys- ja hyvinvointipalvelukeskukselta kertoo.

Lähetteiden perusteella arvioidaan, kuuluuko potilas erikoissairaanhoidon vai perusterveydenhuollon piiriin. Viimeisen puolen vuoden aikana lähetteistä 20–30 prosenttia on palautettu perusterveydenhuoltoon.

– Perusterveydenhuolto hoitaa hyvin pitkälti myös potilaita ja sinne on resurssoitu erikoisairaanhoitajia työpareiksi terveyskeskuslääkäreille, Ollonen toteaa.

Hoitotakuu toteutuu poikkeuksetta

Psykiatrian lähetteitä tulee kuukaudessa noin 300 ja vuodessa lähes 4 000.

Lähetetulvan hallinnassa auttaa puoli vuotta sitten työnsä aloittanut lähetetyöryhmä, jonne kaikki psykiatrian palvelukeskukselle osoitetut lähetteet tulevat.

– Kaksi erikoissairaanhoitajaa ja yksi erikoislääkäri käsittelevät lähetteitä päivittäin. Kun on vain yksi paikka, minne potilaan lähetteet ohjataan, niin tilanteeseen pystytään reagoimaan nopeasti, Ollonen kertoo.

Ollosen mukaan hoitotakuu toteutuu poikkeuksetta, eikä viivästyksiä ole ollut.

– Meillä on pyritty siitä pois, että potilashoidot venyisivät ja käyntikerrat vähenisivät. Samalla pyritään turvaamaan lääkärin arvioima hoidon tarve sekä potilaan oikeus asianmukaiseen hoitoon.

Valtakunnallisesti lähetteiden käsittelyajoissa on eroja.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) julkaiseman raportin mukaan Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä ainoastaan 0,4 prosenttia lähetteistä odottaa reagointia yli kolme viikkoa. Esimerkiksi Vaasassa vastaava määrä on 3 prosenttia.