Aktiivimallin leikkuri lakkaa leikkaamasta aikaisintaan ensi vuoden alussa

Sosiaali-ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen arvioi aikataulua keskiviikkona.

työttömyysturvan aktiivimalli
Aino-Kaisa Pekonen ja Krista Kiuru
Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru esittelivät hallitusohjelman sosiaali- ja terveyspoliittisia tavoitteita Helsingissä keskiviikkona.Mikko Stig / Lehtikuva

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallituksen lupaama työttömien aktiivimallin purkaminen toteutuu vasta vuodenvaihteen jälkeen.

Aktiivimallin purkamisen aikataulu on ollut arvuuttelun kohteena ensimmäisestä lupaushetkestä lähtien – eikä siitä ole suurta varmuutta vieläkään. Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen (vas.) mukaan yksi rajapyykki voisi olla vuodenvaihteessa.

– Aktiivimallin leikkurit puretaan niin nopeasti kuin mahdollista. STM:n arvion mukaan realistinen voimaantulon aikataulu on aikaisintaan 1.1.2020, Pekonen kertoi keskiviikkona.

Työttömät ovat odottaneet leikkurien hävittämistä hallitusneuvotteluista lähtien ja pettymys on ollut suuri, kun toistaiseksi mitään ei ole tapahtunut.

Pekonen vastasi aikataulutivauksiin kesäkuussa, että purku tehdään "niin nopeasti kuin mahdollista huomioon ottaen hyvä lainsäädäntötapa ja Kelan järjestelmien muutostarpeet".

Tänään siis saatiin päivämäärä sille, mitä ennen uudistus ei ainakaan toteutune.

Työllistämistoimissa ei keppiä

Pekonen kuitenkin vakuutti, että STM:ssä tehdään työministeriön kanssa yhteistyössä koko ajan valmistelevia toimia leikkureiden poistamiseksi ja tilalle tulevien uusien työllistämistoimien synnyttämiseksi.

Pekonen kertoi tulossa olevien työllistämistoimien olevan kannustavia ja pehmeitä. Keppimalliin hän ei usko ja pitää nykyistä aktiivimallia nöyryyttävänä ja epäoikeudenmukaisena.

Pekosen mukaan hän ja työministeri Timo Harakka (sd.) kertovat heti, kun on valmista. Milloin se hetki koittaa, ei vielä ole tiedossa.

Hallitusohjelmassa (siirryt toiseen palveluun) todetaan aikataulusta vain hyvin epämääräisesti: "Puretaan aktiivimallin leikkurit ja velvoitteet, kun työllisyysvaikutuksiltaan vastaavista toimenpiteistä on päätetty".

Lokakuussa tietoa aktiivimallin vaikutuksista

Yksi rajapyykki aktiivimallin romuttamisessa on lokakuu. Silloin hallitus saanee asiantuntijaraportin aktiivimallin työllistämisvaikutuksista. Tosin siitäkään ei ole suurta varmuutta.

– On hyvin epäselvää, onko meillä lokakuussakaan käytettävissä mitään varmoja lukuja, Pekonen epäili keskiviikkona.

Pekonen sanoi, että uudistustyö on jo meneillään eikä lokakuun lukuja ole jääty odottelemaan.