1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. torikauppa

Seinäjoen uusi tori vaatii vielä totuttelua – "Hieman on nihkeämpää kuin vanhalla torilla"

Seinäjoen uusi tori ei ole vielä täysin lunastanut paikkaansa. Se saa kritiikkiä navakasta tuulesta ja pysäköinnistä.

torikauppa
Seinäjoen uuden torin komistus on maakuntakukka horsma.
Kaksi kuukautta sitten avattu Seinäjoen uusi tori odottaa vielä suurinta yleisöryntäystään. Torin komistus on maakuntakukka maitohorsma.Anne Elhaimer / Yle

Seinäjoen torielämä sai kaksi kuukautta sitten uuden komean alun. Toripaikaksi otettiin entinen paikallisliikenneasema, Keskustori, mahdollisimman keskeltä kaupunkia.

Torin lattiaksi on ladottu kiviset "räsymatot", mutta kotoisuus puuttuu eikä torikauppa käy entiseen malliin, kritisoi Vihannesmyynti Alvarin myyjä Markku Honkaranta.

– Kyllä se käy, mutta hieman on nihkeämpää kuin vanhalla torilla. Ihmiset eivät ole vielä mieltäneet tätä uutta toria vielä niin hyvin kuin voisi.

Asiakasmäärien muutos näkyy myös kassassa ja tulot ovat notkahtaneet.

– Kyllä se huomattava on verrattuna vuoden 2017 ja 2018 vastaaviin myyntiajankohtiin. Jopa kymmeniä prosentteja.

Palaute kauppiaalle on tullut asiakkailta. Tori on vielä uusi, eikä siellä ole totuttu käymään.

– Ne kaipaavat tuota vanhaa toria. Siellä oli kukkaistutuksia ja tori oli toisella tavalla rakennusten suojassa.

Markku Honkaranta
Vihannesmyyjä Markku Honkaranta arvelee, että tori on vielä liian uusi kahden kuukauden jälkeen. "Kotoisuus puuttuu".Tarmo Niemi / Yle

Tuuli koettelee torikojuja

Kiitosta uusi tori saa keskeisestä sijainnistaan, paikalle on helppo osata jopa vahingossa. Turisteja kaupunki ei kuitenkaan toistaiseksi auta, sillä kyltit neuvovat edelleen vanhalle Kauppatorille.

Suurimmiksi piipahtamisen esteeksi arvellaan kuitenkin pysäköintiä. Uutta torin alla olevaa parkkihalla vierastetaan eivätkä lähellä olevat jopa ilmaiset pysäköintiruudut ole tiedossa.

– Parkkihalliin ei osata ajaa. Auto jätetään kauas. Muutenhan olosuhteet ovat todella hyvät. Vaikka tuuleekin joka päivä, Honkaranta toteaa.

Avoimella paikalla tuuli onkin yllättävä ja kova. Puhuri hakee vauhtia koko Koulukadun mitalta, mutta myös muista suunnista.

– Rakenteet ovat olleet kovalla koetuksella tämän tuulen takia. Tässä on tuo nielu, joka imee, kun ei ole seiniä. Eihän se lämpöisellä haittaa, kun on 25 astetta. Mutta kylmällä ilmalla haittaa heti, sanoo Leipurin torikahvilan yrittäjä Pentti Haapaniemi.

Pentti Haapaniemi
Kahvilayrittäjän torikesä on alkanut mukavasti, vaikka tuuli repiikin rakenteita. "Jos ei ilmoja ole, ei ole asiakkaitakaan. Torikauppa vaatii auringonpaisteen."Tarmo Niemi / Yle

Suurin yksittäinen takapakki kahvilayrittäjälle on ollut terassin reuna, joka on aiheuttanut jo pari putoamista katukiviin ja johtanut ambulanssin tilaamiseen. Nyt reunalle on viritetty köysieste.

Toiveissa elävää musiikkia

He jotka torin löytävät, tuntuvat kuitenkin viihtyvän.

– Kyllä me joka kerta ollaan täällä pidemmän aikaa oltu. Jätskit on syöty ja lapset ovat viihtyneet leikkipaikoilla, vakuuttaa ilmajokelainen Hymy Larimo-Tullila.

Tori olisi hänen mukaansa täydellinen, jos istumapaikkoja olisi hiukan lisää ja tarjolla olisi myös suolaista syötävää, elävää musiikkia ja lasten kahluuallas.

Elävää musiikkia kaipaa myös Seinäjoelta Sveitsin Baseliin kotiutunut Sanna Zutter. Hän olisi sijoittanut torin maamerkin, maakuntakukka horsman, keskemmälle ja maustanut sitä suihkulähteellä ja vehreydellä.

Hymy Larimo-Tullila
Lisää istumapaikkoja, elävää musiikkia, street-foodia ja lasten kahluuallas – siinä Hymy Larimo-Tullilan toivelista Seinäjoen uudelle torille. Tarmo Niemi / Yle
Sanna Zutter
Uudelle torille pitää antaa mahdollisuus kasvaa toriksi, kannustaa sveitsiläistynyt entinen seinäjokelainen Sanna Zutter.Tarmo Niemi / Yle

Uusi toripaikka saa kuitenkin entisen seinäjokelaisen kehut.

– Tämähän oli kuollut alue aika kauan. Tässä kulki vain autoja eikä ollut oikein mitään. Luulen, että tähän kerääntyy enemmän ihmisiä, kun tämä tulee tutummaksi ja saadaan toimintaa.

Asiakkaat muistuttavat, että uusi paikka vaatii aina totuttelua ja sille pitää antaa mahdollisuus.

– Suurta ihmismäärää en ole torilla vielä nähnyt. Ehkä nyt kun tapahtumat lähtevät käyntiin, väki löytää enemmän tänne ja turistit ja ulkopaikkakuntalaiset tulevat viettämään aikaa, Larimo-Tullila toivoo.

–Pitää ajatella positiivisesti. Luulen että tästä tulee ihan hyvä, uskoo myös Zutter.

Mutta montako vuotta se vie?

– Viisi, sveitsiläinen nauraa.

Lue seuraavaksi