Sadat hoitajat saivat vuosien ajan huonompaa palkkaa kuin työtoverinsa – ammattiliitot ja kunnat pääsivät sopuun juuri ennen oikeusistuntoa

Oulunkaaren kuntayhtymä maksaa miljoonakorvaukset liian pienestä palkasta noin 450 hoitajalleen.

työntekijät
Sairaanhoitaja ja potilas
Oulunkaaren kuntayhtymän hoitajien palkkakiista ratkesi vuosien väännön jälkeen sovintosopimukseen. (kuvituskuva)Tiina Karjalainen / Yle

Vuosia Pohjois-Suomessa jatkuneessa hoitajien palkkauskiistassa on päästy sopuun. Oulunkaaren kuntayhtymä maksaa noin 1,3 miljoonan euron palkkakorvaukset 450 hoitajalleen. Yksittäiset korvaussummat vaihtelevat sadoista euroista tuhansiin euroihin.

Lisäksi selvittelyissä mukana olleiden sairaan-, terveyden-, lähi- ja hammashoitajien palkat nousevat jatkossa sovitulle tasolle.

Palkkauskiista alkoi yhdeksän vuotta sitten, kun ii, Simo, Pudasjärvi, Utajärvi ja Vaala perustivat Oulunkaaren kuntayhtymän. Palkkauksessa oli kuntakohtaisia eroja, joita tasattiin mutta samaa työtä tekevien palkkausta ei yhtenäistetty kokonaan.

Hoitajien ammattijärjestöt Super ja Tehy puuttuivat tilanteeseen, jonka selvittely kesti lopulta noin kahdeksan vuotta.

Kuntayhtymä joutuu kiristämään talouttaan

Koko kahdeksaa vuotta ei neuvottelupöydässä istuttu, vaan esimerkiksi hoitajien työn vaativuutta selviteltiin vuodesta 2013 alkaen useiden vuosien ajan.

Tehyn johtava lakimies Matias Nyman yllättyi selvittelyjen ja neuvottelujen venymisestä vuosilla, mutta hän on tyytyväinen tiistaina syntyneeseen ratkaisuun.

– Kyllähän tämä poikkeuksellisen pitkään kesti, mutta onneksi sovintoon päästiin. Meidän jäsenistömme sai nyt niin hyvän lopputuloksen, kuin tässä prosessissa oli mahdollista saada.

Vuosien varrella maksamattomista palkoista kertynyt miljoonakorvaus ja jatkossa kohoavat palkat nakertavat Oulunkaaren taloutta tuntuvasti arvioi hallinto- ja henkilöstöjohtaja Juha Torvinen.

– Kuntien taloustilanne on jo muutoinkin tiukka, eikä ylimääräistä rahaa ole. Kuntien kanssa on jo keskusteltu, että miten tästä selvitään.

Oikeuskäsittely oli jo ovella

Kiista ehti edetä jo käräjäoikeuteenkin, jonka ratkaistavaksi Tehy ja Super veivät asian viime syksynä.

Neuvotteluyhteys säilyi kuitenkin oikeuskanteesta huolimatta, ja ammattijärjestöt ja Oulunkaari allekirjoittivat sovintosopimuksen eilen.

Tehyn johtava lakimies Matias Nyman arvioi, että kovin montaa päivää ei olisi ollut enää aikaa ennen oikeusistuntoa, jota oli jo kertaalleen toukokuulta siirretty elokuulle.

– Valmisteleva istunto oli jo lähellä, ja lomatkin pitää pitää, joten ei tässä montaa päivää ollut jäljellä.

Myös kuntayhtymän puolella sovinto nähtiin paremmaksi ratkaisuksi kuin oikeuskäsittely.

– Kanteet olivat neljän miljoonan euron luokkaa, joten 1,3 miljoonan euron sovinto tyydyttää, vaikka se taloutta kovasti kiristääkin, toteaa kuntayhtymän hallinto- ja henkilöstöjohtaja Juha Torvinen