1. yle.fi
  2. Uutiset

Jo neljäs kuutti hukkui verkkoihin Saimaalla – suojelubiologi: "Ei tämä ole yllätys"

Saimaannorpan suojelemiseksi asetettu verkkokalastuskielto päättyi maanantaina.

saimaannorppa
Saimaannorpat köllöttelevät luodoilla karvanvaihtoaikaan toukokuussa.
Petri Vironen / Yle

Jo neljä kuuttia on hukkunut kalaverkkoihin Saimaalla verkkokalastuskiellon päätyttyä.

Kahden Pihlajavedellä alkuviikosta hukkuneen kuutin lisäksi norppia on löydetty verkkoihin sotkeutuneena myös eilen Etelä-Saimaalla ja tänään Pohjois-Saimaalla. Saimaannorpan suojelemiseksi asetettu verkkokalastuskielto päättyi maanantaina.

Metsähallituksen suojelubiologi Jouni Koskela kertoo norppia hukkuneen edellisvuosina heinäkuussa keskimäärin yhdestä neljään kappaletta.

– Jos hukkuneiden norppien määrä pysyy tässä, on lukema kohtuullinen.

Valtioneuvoston asetus verkkokalastuksen rajoittamisesta heinäkuun alkuun asti on ollut voimassa kolme vuotta. Suojelubiologi Koskela sanoo Metsähallituksen toivoneen rajoituskauden jatkamista heinäkuun loppuun.

– Ei tämä ole yllätys. Verkkokalastuksen salliminen heinäkuun alussa oli tietoinen riski ja kompromissipäätös. Metsähallitus ja suojelujärjestöt lausuivat asetusta laadittaessa, että heinäkuu haluttaisiin mukaan rajoituskauteen. Nyt saadaan, mitä tilattiin, Koskela toteaa.

Kuutit liikkuvat kauas synnyinseuduiltaan

Emot vieroittavat helmikuun lopulla syntyneet kuutit jäidenlähdön aikaan, jolloin kuutit ovat noin 20-kiloisia. Kuutin paino putoaa imetyksen loputtua ja kasvaa jälleen kuutin oppiessa kalastamaan. Myös kuutin reviiri laajenee.

– Kuutit saattavat olla tähän aikaan vuodesta viiden tai kymmenen kilometrin päässä synnyinpesästään. Sen vuoksi on mahdoton sanoa, että nyt täällä on syntynyt kuutti, varokaa verkkokalastusta. Kuutti voi yhtä hyvin löytyä omasta kalaverkosta kymmenen kilometrin päästä, Koskela sanoo.

Surullisista kuuttiuutisista huolimatta saimaannorpan kanta on vahvistumassa. Tällä hetkellä norppia arvioidaan elävän Saimaalla vajaat nelisensataa.

Tänä keväänä pesälaskennoissa kuuttiluvuksi saatiin 67 elävää kuuttia, mikä on vähemmän kuin aikaisempina vuosina. Pesälaskenta-aikaan jäät olivat heikot, joten kaikkia kuutteja ei välttämättä saatu laskettua.

Korjaus 4. heinäkuuta kello 9.57: Toisin kuin jutussa aiemmin sanottiin, norppia suojelevat kalastusrajoitukset on säädetty valtioneuvoston asetuksella, ei maa- ja metsätalousministeriön asetuksella.

Lisää aiheesta:

Pihlajavedellä saimaannorpan kuutti hukkui verkkoon – verkkokalastuskielto päättyi samana päivänä

Toinen kuutti löytyi kuolleena verkoista Savonlinnan Pihlajavedellä

Lue seuraavaksi